Hlavní obsah

Na Severní pól došla první Češka v historii

Právo, Jakub Mračno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtyřiatřicetiletá Miluše Netolická pěšky dorazila středu večer jako první Češka na Severní pól. Na pólu stanula komerční expedice v 19 hodin 40 minut. Ocitli se však ve velkých problémech, jelikož přílet vrtulníku se o den zpozdil. Ve čtvrtek večer byli dopraveni na ruskou stanici Barneo.

Článek

Netolická je obchodní ředitelka a mluvčí této firmy.

Na severním pólu je nyní mezi minus 35 a 40 stupni Celsia, ve stanech proto polárníci používají speciální lampy, které mohu zvýšit teplotu k přijatelné „nule“.

Sama polárnice podle svých slov nyní nejvíce touží po teplé vaně. „Je pravdou, že takovou zimu jsem si ani nedokázala představit,“ uvedla ještě před dobytím pólu Netolická.

Ruská základna, která se staví každoročně za poměrně dramatických podmínek vždy na zhruba měsíc, je výchozím bodem pro většinu polárních expedic. Od pólu je vzdálena jen asi 130 kilometrů.

O dobrodružství ale neměla expedice nouzi už od začátku své „severní mise“. Ještě na cestě z Norska na Špicberky se výpravě ztratily dva pytle s vybavením, jen pár hodin po příletu pak sledovala expedice drama, když se ve sněhové bouři zřítil ruský vrtulník. „I na cestě z Barnea k pólu jim hrozilo prakticky neustále nebezpečí, ať už prolomení ledu, které by mohlo být smrtelné, nebo stejně nebezpečný útok ledního medvěda,“ popsala Právu Gabriela Nižnanská ze společnosti Central Group.

Reklama

Výběr článků

Načítám