Hlavní obsah

První Češka se blíží k Severnímu pólu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pondělí se po dlouhé době ozvala satelitním telefonem česká polární expedice Central Group. Ta je již od března na cestě k Severnímu pólu. Členkou expedice je i první Češka – Miluše Netolická. Až na drobné omrzliny jsou všichni členové expedice v pořádku. Členům výpravy se podařilo dovolat satelitním telefonem, který mají k dispozici pro případ nouze.

Článek

Pokud vše půjde podle plánu, měla by expedice složená vyjma Miluše Netolické ještě z Dušana Kunovského a Ladislava Franty dosáhnout pólu během několika příštích dnů. Postup však stěžuje silný vítr a třeskutý mráz, který se zde v této době pohybuje průměrně kolem mínus 40 stupňů Celsia.

Ještě větším problémem než mráz je poměrně silný negativní drift (posun arktického ledu od pólu) a stálá hrozba proboření se do moře kvůli každoročně více a více praskajícímu ledu. Nebezpečím v těchto oblastech jsou i lední medvědi.

Expedice je na cestě již od března. Z Prahy se dostala přes Oslo na Špicberky. Sám přílet byl poměrně dramatický. Kromě toho, že se výpravě cestou ztratily dva pytle expediční výbavy, se tady jen několik hodin po příletu zřítil ve sněhové bouři ruský vrtulník. Ze Špicberk po krátkém tréninku odletěla expedice speciálním letadlem Antonov na ruskou polární základnu Barneo, která je vzdálená zhruba 130 kilometrů od pólu. Ze základny jdou členové výpravy na lyžích. Část zásob a výbavy veze psí spřežení, zbytek si nesou členové expedice na zádech a táhnou na saních za sebou. Z cesty by měl vzniknout dokumentární film.

Netolická sní nejvíce o teplé vaně

Polární stanice Barneo je výchozím místem pro většinu mezinárodních expedic na Severní pól. Tato základna se staví vždy každý rok znovu, vždy asi jen na měsíc – od března do dubna. To je období, kdy již končí polární noc. Zároveň je však ještě velký mráz, díky němuž led tolik nepraská a při příznivých podmínkách se dá po něm dojít až na pól. Každý rok však led rozmrzá více a dříve. Riziko proboření, které může být pro každého smrtelné, se tím každým rokem zvyšuje.

Polární základna Barneo, ze které Češi vycházeli. Foto: archiv

Každoroční výstavba základny Barneo je velmi dramatická. Z letadla je padákem vysazen malý buldozer a s ním několik polárníků. Ti připraví přistávací dráhu pro speciální letadlo, které přiveze vše pro vybudování polární stanice. Základna slouží pro vědecké a expediční účely. V letošním roce se kromě expedice Central Group konají na pól ze základny Barneo ještě další výpravy. První Čech dosáhl Severního pólu v roce 1993 a od té doby dosáhlo pólu dalších několik Čechů. Zatím však žádná Češka.

Pokud se vše podaří, měla by být Miluše Netolická první. A jak žena snáší počasí mrazivého severu? „Je pravdou, že takovou zimu jsem si ani nedokázala představit. Teď nejvíce sním o teplé vaně,“ řekla v telefonátu ze severu Miluše Netolická.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám