Hlavní obsah

Vůdce podzemní sekty se pokusil zabít, dle svých věrných vstal z mrtvých

– MOSKVA

Vůdce sekty, jejíž členové ve středoruské Penzenské oblasti už pět měsíců čekají ve vykopané jeskyni na konec světa, se pokusil o sebevraždu. Jeho věrní ho nyní uctívají jako proroka, který vstal z mrtvých, napsala agentura AFP. Pjotr Kuzněcov, který nedávno přesvědčil část svých stoupenců k opuštění podzemního úkrytu, byl nalezen ve středu večer na dvoře svého domu se zraněními na hlavě.

Foto: Dmitry Barkhatov , Reuters

Dvě ženy s místním úředníkem před zemljankou sektářů

Článek

"Předpokládá se, že se pokusil spáchat sebevraždu," řekl Grigorij Žitaněv z místní prokuratury. "Kuzněcov byl zklamán, protože konec světa se nedostavil," usoudil jeho kolega Oleg Trošin o motivu sebevražedného pokusu.

"Pjotr dal hlavu na špalek a praštil se polenem," řekl zástupce gubernátora Oleg Melničenko v televizi NTV. Guru, který nedávno opustil psychiatrickou léčebnu, byl se svými zraněními hospitalizován, ale podle lékařů se o jeho zdraví už není třeba strachovat.

U Kuzněcovových stoupenců však událost jen prohloubila jejich víru. "Prorok Pjotr vstal z mrtvých," tvrdila jedna z jeho věrných, Nina, která se nedávno nechala přesvědčit k opuštění podzemní jeskyně, podobně jako desítka dalších žen. Příjmení odmítají prozradit. Nadále věří, že apokalypsa je za humny.

Za tři roky se prý apokalypsa dostaví

"Konec světa se blíží, za tři roky přestane existovat," procítěně prohlásila před novináři další sektářka v černé róbě. Proto je třeba číst bibli a nepoužívat plyn, elektřinu či jiné výdobytky civilizace. "Maminka mi řekla, že Pjotr včera zemřel, ale dnes vstal z mrtvých. Považují ho za proroka a jsou velice šťastné, že nalezly své místo v životě," řekla Larisa Treťjakovová, která přicestovala z Novorossijska, aby se setkala se svou matkou, členkou sekty, která vyšla z podzemí.

Před tím ji dva roky neviděla. Ve středu opustila podzemní jeskyni žena se dvěma dětmi. V podzemí tak zůstává 11 lidí, podle svědků nejzarytějších náboženských blouznivců. Loni v listopadu do předem vyhloubené a zařízené jeskyně sestoupilo 35 lidí. Chtěli tam vyčkat konce světa, který má podle jejich výpočtů nastat v květnu. Od začátku pobytu pod zemí hrozili, že se upálí, pokud je někdo bude chtít násilím z jeskyně vypudit.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám