Hlavní obsah

Manželé poslali milión raději KSČM než vlastnímu synovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco někteří sponzoři posílají milióny „svým“ stranám zištně, aby si například pojistili zakázky, další z čirého idealismu. Nebo kvůli sporům v rodině. A to je zřejmě případ manželů Jana a Renaty Vogeltanzových z Holýšova na Plzeňsku.

Foto: Milan Malíček, Právo

Nová tisícikoruna s inovovanými ochrannými prvky

Článek

Ti loni věnovali KSČM nemovitost s pozemky a podíl v bytovém družstvu celkem za téměř milión korun. A ve středu byli zveřejněním darů zaskočeni.

Zřejmě netušili, že finanční zprávy politických stran i s identifikací dárců se každoročně stávají po odevzdání Sněmovně 1. dubna veřejnou informací. Proto byl Vogeltanz skoupý na slovo a odkázal na své soukromí.

A příbuzní? „Byl to pro mne pořádný šok, když jsem si to přečetl na internetu, přestože jsem věděl, že k této transakci už loni došlo,“ řekl včera JUDr. Jiří Vogeltanz, jediný syn sponzora komunistů.

Přiznal, že rodiče normální kontakty s jeho rodinou přerušili už před deseti lety. „Je to jasně dáno politicky. Tatínek si vždycky myslel, že když mě vychoval, tak mám povinnost sdílet jeho názory. Tím to všechno začalo,“ vyprávěl Právu.

Vogeltanz mladší je v invalidním důchodu. Dědičná vada u něj vyústila transplantací ledviny. A i kvůli tomu byli prý v rodině ve sváru, když otec po příslibu a finálních testech nesvolil k dárcovství. „Nevyčítám mu to. Jen jsem se doslechl se, že jsem neocenil ochotu tatínka něco pro mne udělat. Tak to chápu já i moji nejbližší,“ uvedl syn.

„Nemáme děti, věřím komunismu“

Největším dárcem komunistů, který přispěl zastavěnou plochu o rozloze necelých sedm set metrů čtverečních a rodinným domem v hodnotě převyšující dva milióny korun a navíc 281 tisíci,je 87letý Rudolf Němeček z Uherskohradišťska.

Spolu s manželkou se na Slovácko přestěhovali teprve před rokem z Prahy, kde žili dlouhá léta v panelovém bytě.

„Vzhledem k tomu, že nemáme děti, rozhodli jsme se převést náš majetek budoucím generacím. A největší jistotou pro mě jsou komunisté. Jsem ve straně již od druhé světové války,“ vysvětlil Němeček.

„Věřím, že myšlenka komunismu je jediná správná, a i když se toho nedožiji, očekávám jeho návrat. Hlasy po rovnoprávnosti sílí po celém světě,“ dodal.

Do stranické pokladny přispěl z politiků KSČM téměř 180 tisíci poslanec Václav Exner či 125 tisíci poslanec Vladimír Koníček. Zacinkala i eura. Dvanáct tisíc (zhruba 310 tisíc korun) jich věnovala Vojtěška Masopustová, která přidala i 100 tisíc korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám