Hlavní obsah

Rus se soudí o milión rublů, vedle jeho záchodu dopadl kus rakety

MOSKVA

Pastýř z ruské altajské oblasti žaluje ruskou vesmírnou agenturu Roskosmos o milión rublů (asi 700 000 korun) za újmu, kterou mu měl způsobit dopad třímetrové kovové součásti rakety v těsné blízkosti jeho venkovního záchodu. Informoval o tom britský list Daily Telegraph.

Článek

Vesnice Kirlik, v níž zrakově postižený Boris Urmatov bydlí, leží v zóně, nad níž létají do vesmíru rakety z kazašského kosmodromu Bajkonur.

"V noci ho vzbudilo něco jako exploze. Protože trpí zrakovou vadou, nejdříve si nevšiml úlomků z rakety, které na jeho pozemek dopadly,“ uvedla jeho sestra Marina.

"Ráno pak našel před venkovní budkou obří kus plechu hladký jako vejce,“ dodala s tím, že plech stavení málem zboural.

Je-li to kus rakety, dostane odškodnění, ujistila agentura

V okolí se nacházejí vyhrazené zóny, kde je v době startu raket zakázán vstup. Agentura Roskosmos uvedla, že všechny obyvatele oblasti upozornila na plánovaný start. Během padesátileté historie kosmických letů prý vzlétlo zhruba 400 raket, mimo vyhrazené zóny však během té doby spadlo jen velmi málo úlomků.

"Z technického hlediska tyto součásti vlastně mají upadnout během startu. Létají, padají, létají, padají. Tak to prostě funguje,“ řekl mluvčí Roskosmosu Alexandr Vorobjov.

"Pokud soud určí, že předmět, který spadl na jeho pozemek, byl kusem rakety, pak bude zcela jistě odškodněn. O tom není sporu,“ ujistil Vorobjov.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám