Hlavní obsah

V USA zvažují snížit hranici pro pití alkoholu z 21 na 18 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Úřady v USA uvažují o tom, že by o tři roky snížily hranici věku, kdy mohou tamní mladiství konzumovat alkohol. Nyní mohou pít alkohol až od 21 let. USA by se mohly přiblížit Evropě a uzákonit věk 18 nebo 19 let. Ovšem snížení by platilo jen pro někoho.

Článek

Zastánci snížení hranice to odůvodňují tím, že když mohou Američané od osmnácti sloužit v armádě, dokonce i v zahraničních misích, musí být i dost odpovědní konzumovat alkohol.

Dost starý na zbraň, dost starý na pivo

Poslanec jihokarolínského parlamentu Fletcher Smith, který navrhuje povolit pití alkoholu vojákům od 18 let, upozorňuje: "Když můžete střílet na bojišti, měli byste mít také legálně možnost dát si pivo."

Podobný názor zastává i poslanec parlamentu v Kentucky David Floyd, podle něhož zdravý rozum říká, že mladí muži a ženy, kteří slouží v armádě, jsou plně dospělí.

Náměstek ministra dopravy, viceadmirál ve výslužbě Thomas Barrett ovšem nesouhlasí. "Slyšel jsem, že se říká, že když je někdo dost starý na to, aby za svoji zemi bojoval, je dost starý i na to, dát si pivo. Nemyslím, že je to stejný typ dospělosti," cituje ho deník USA Today.

Každý stát si ale chce zákon stanovit jinak. V Kentucky, Wisconsinu a Jižní Karolíně bude podmínkou právě to, že dotyčný bude sloužit v armádě. Civilisté si dál budou muset počkat do 21. narozenin. Státy se také liší v návrzích, co budou smět mladí Američané pít a kde to budou smět pít.

V Jižní Dakotě si bez obav v den svých 18. narozenin budou moci dát pivo s nízkým obsahem alkoholu, v Minnesotě by oslavu s alkoholem mohli uspořádat v restauraci nebo baru, nakupování alkoholu pro "domácí potřebu" by ale bylo nezákonné.

Žádný zákon ale zatím neprošel schvalovacím procesem a v několika státech ani není jisté, zda o něm nakonec bude místní parlament jednat.

Finanční postihy pro státy

Příznivci změn čelí nejen odporu ze strany organizace Matky proti opilcům za volantem, ale i finančně citelným překážkám v podobě federálních zákonů. Kongres USA už v roce 1984 odhlasoval, že stát, který sníží věk pro pití alkoholu pod 21 let, bude potrestán srážkou deseti procent z federálních fondů na rozvoj silnic.

Proti snížení hranice je také většina obyvatel. V průzkumu se pro zachování hranice 21 let vyslovilo 77 procent dotázaných.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám