Hlavní obsah

Seniorka plete ze srsti psů svetry

Novinky, jky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEWCASTLE

Až přijedete někdy do anglického Derby či Newcastlu a uvidíte na někom zajímavě vypadající kožich či svetr, raději neuvažujte z jakého zvířete oděvní produkt je. Mohlo by jít o psa. V Derby totiž žije žena jménem Malise Mcguireová, která již více než 30 let zpracovává psí srst do vlny a plete z ní různé oblečení, nejčastěji svetry. A například v Newcastlu má své věrné zákazníky.

Článek

Postarší manželský pár z Newcastlu si své zvířecí mazlíčky uchovává v paměti velmi zvláštně. Brian a Beth Willisovi mají své svetry utkány z příze, která byla vyrobena z vypelichané srsti jejich čistokrevných psů.

První svetr jednasedmdesátileté Beth Willisové pochází z její fenky samojeda Kary, jejíž plemeno je známé zejména z Ruska. "Není to vlastně ani tak srst jako spíš vlna, proto se z toho tak dobře plete oblečení. Té vlny odpadávají takové malé chomáčky a já je pak jen sbírám mokrou rukou z koberce," upřesňuje seniorka.

"O možnosti použít srst tohoto plemene na oblečení jsme se dozvěděli od chovatelů, od kterých jsme měli štěňata," uvedla dále žena. První svetr byl vyroben v roce 1990, kdy Kara stále ještě žila. Přestože zemřela již před 12 lety, tak svetr stále ještě drží. Od té doby si žena nechala udělat svetřík i z fenky laponského psa Penny, která zemřela před šesti lety.

Svetry jsou extrémně teplé

Třiasedmdesátiletý manžel Beth Brian nosí svůj svetr každou sobotu, když jede do města udělat pravidelné týdenní nákupy. "Ty svetry jsou extrémně teplé a dobře odolávají dešti. Vždy se zpotím už cestou z autobusu do obchodů."

A Brian s Beth Willisovými nejsou ani v nejmenším jedinými zákazníky, které si Malise Mcguireová za desítky let své práce udělala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám