Hlavní obsah

Opice pokousala návštěvníka zoo na Nymbursku a ukradla mu mobil

Právo, Ludmila Žlábková, Radek Plavecký
NYMBURK

Dramaticky skončila sobotní návštěva zoologické zahrady v Chlebech na Nymbursku pro skupinku návštěvníků z Náchoda. Osmadvacetiletého Martina Simona zaujal gibbon Kuba a chtěl si ho vyfotografovat telefonem. Opice se však telefonu zmocnila a mladíka kousla do prstu.

Foto: Profimedia.cz

Gibbon pokousal návštěvníka zoo. Ilustrační foto

Článek

„Mezi klecí a plůtkem pro návštěvníky je vzdálenost asi jeden metr. Plůtek jsem nepřekročil, jen jsem natáhl ruku s telefonem. Uznávám, to byla chyba, ale stále jsem byl asi tři čtvrtě metru od klece. Opice najednou prostrčila ruku mezi mřížemi a chytila mne. Přitáhla si mou ruku a kousla mne do prostředníčku až jsem pustil telefon,“ popsal událost Simon.

Přivolaný chovatel řekl, že se ani nebude pokoušet telefon vytáhnout zpět. Nakonec zvíře odlákal na jinou stranu klece a další návštěvník telefon z klece vytáhl.

„Zpočátku to vypadalo jako legrace, že opice vzala telefon a sežrala paměťovou kartu, ale to kousnutí bylo horší. Byla to malá ranka, ale druhý den to napuchlo a začalo hnisat,“ dodal David Novotný, který byl incidentu přítomný. Zraněný se přitom hned v sobotu nechal ošetřit v nemocnici v Nymburku.

Potvrzení o očkování se od zoo nedočkali

„Lékaři chtěli potvrzení, že je opice očkovaná proti vzteklině. V neděli jsme se do ZOO vrátili, ale žádné potvrzení jsme nedostali. Ředitel nám dokonce řekl, že mu je jedno, jestli bude Martin muset absolvovat preventivní léčbu injekcemi proti vzteklině. Jak se ukázalo, tak opice proti ní totiž očkované nejsou,“ prozradil Novotný.

„Stále ještě věřím, že se veterináři do středy potvrdí, že opice vzteklinu nemá. Jinak mne 12 injekcí nemine,“ strachuje se Simon. Zatím se léčí antibiotiky, protože v ráně se objevila infekce.

Podle Novotného to nebylo poprvé, co opičák Kuba návštěvníky pokousal. „O to víc nechápu, proč není očkovaný proti vzteklině a proč vedení zahrady nezabezpečilo víc jejich klec. Martin nestrkal ruku do klece ani na ni nesahal. Ta vzdálenost mezi klecí a návštěvníky je nedostatečná a stačilo by plůtek posunout o půl metru,“ tvrdí Novotný.

Veterinář nyní opici sleduje

Podle ředitele ZOO Chleby Reného Fraňka mladík jednoznačně porušil řád. „U vchodu do ZOO, ale taky přímo na kleci je napsáno, že lidi nemají ke kleci natahovat ruce a je tam i obrázek pro ty, co neumějí číst. Navíc lže, když říká, že nestrkal ruku do klece a přitom ho opice kousla. Ta opice skrz mříže hlavu neprotáhne, ale on ruku prostrčí,“ namítal Franěk.

Gibbon podle ředitele skutečně očkovaný proti vzteklině není. „Ze zákona musí být proti vzteklině očkované šelmy psovité a kočkovité. Primáti jsou očkovaní proti tuberkulóze. Teď veterinář opici sleduje a předpokládám, že ji po 4 až 5 dnech shledá zdravou. Víc než vzteklina někoho, kdo nedodržuje návštěvní řád, mě zajímá to, jestli se nestalo nic zvířeti, které sežralo kus mobilního telefonu,“ řekl Právu Franěk, který potvrdil, že Simon není první, koho opice kousla.

„Gibbon je tu druhým rokem a každý rok se najde jeden, který k ní strká ruce. Snad to bylo letos naposledy,“ doufal Franěk.

Reklama

Výběr článků

Načítám