Hlavní obsah

Spojencům pomáhal odhalovat Hitlerovy plány astrolog

Novinky, jky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Velká Británie si během druhé světové války najala astrologa, aby pomáhal s odhady, co se Hitler chystá podniknout. Vychází to najevo ze spisů, které nyní uvolnily Národní archivy v Kew. Astrolog Louis de Wohl přesvědčil britskou bezpečnostní službu MI5, že je Hitler silně ovlivněn předpovědmi, které pro něj dělá jeho osobní astrolog Karl Ernst Krafft. Informoval o tom Daily Telegraph.

Článek

"Hitler se radami svého astrologa úzkostlivě řídil. Systém, dle kterého astrolog führerovi radil, je univerzální a vychází z matematiky. Nemá tedy co do činění s mystičnem či jasnovidností," napsal de Wohl ve svých pamětech svému rádci a učiteli siru Charlesi Hambrovi.

Nabídl se, že bude studovat, co mají hvězdy na skladu pro Hitlera, ale i další velké vojenské vůdce, jako byl generál Bernard Montgomery nebo japonský císař Hirohito. Tvrdil, že tím získá Velká Británie taktickou výhodu.

Přestože ho šéfové špionáže považovali za šarlatána, jeho služby využívalo během války hned několik různých bezpečnostních složek. Záznamy uvolněné z archivů v Kew navíc ukazují, že měl de Wohl v některých předpovědích úplnou pravdu.

Předpověděl správně několik událostí

Louis de Wohl předpověděl mimo jiné německou invazi na Krétu, úspěch Montgomeryho pouštních jednotek proti německému polnímu maršálu Erwinu Rommelovi či několik dní dopředu informoval o bitvě u Midway.

I přesto si ale náklonnost profesora Christophera Andrewa, který sepisuje oficiální historii MI5 nezískal. "Hitler hodnotil astrologii jak úplný nesmysl. Nicméně přesvědčení v to, že opravdu věřil horoskopům a astrologii, skutečně vstoupilo do vládních budov Whitehallu," uvedl Andrew.

Reklama

Výběr článků

Načítám