Hlavní obsah

Anglického cestovatele nechali ve Francii o hladu

– BRISTOL/CALAIS
Novinky, jky, Novinky, Guardian

Osmadvacetiletý Angličan Mark Boyle se rozhodl pro poutnickou cestu z Anglie do Indie. Jako správný poutník si s sebou nevzal žádné peníze, zabalil si pouze několik triček, bandáže a sandály a vyšel z Bristolu vstříc dobrodružstvím. Spoléhal na to, že mu na jeho dlouhé cestě lidé poskytnou stravu a přístřeší. Skončil ale dříve, než si asi i v nejhorších snech představoval - ve francouzském přístavním městě Calais.

Foto: Profimedia.cz

Poutní cesty jsou v západní civilizaci něčím poměrně neobvyklým.

Článek

Francouzi muže považovali za parazita či za azylanta, informovala BBC. Boyle byl tak nucen cestu přerušit, jelikož trpěl velkým hladem a nebyla ani výhledová šance, že by mu dal některý z Francouzů najíst.

Francouzi muže považovali za parazita či za azylanta, informovala BBC. Boyle byl tak nucen cestu přerušit, jelikož trpěl velkým hladem a nebyla ani výhledová šance, že by mu dal některý z Francouzů najíst.

Boyle ale hledá chybu u sebe: "Měl jsem se před začátkem cesty naučit francouzsky, takhle mi tam nikdo nerozuměl," povzdechl si.

Nyní plánuje cestu okolo pobřeží Velké Británie, během které se chce učit francouzsky, aby se mohl pokusit o poutní cestu do Indie příští rok.

Mark Boyle byl ředitelem firmy vyrábějící organické potraviny. Sám založil tzv. Freeconomy hnutí, které bojuje za celkové zrušení peněz a vytvoření společnosti.fungující na bázi komunity. Vše by mělo být založeno na předávání schopností z osoby na osobu.

Poutnictví není příživnictví

Boyle je vegan, což mu také jeho cestu značně zkomplikovalo. S neznalostí francouzštiny bylo získání veganského jídla na severu Francie takřka nemožným úkolem.

Boyle chtěl putovat až do indického přístavního města Porbander, kde se narodil Mahátma Gándhí. V Doveru se k němu přidala dvojice dalších poutníků a společně se dostali do francouzského Calais. V jednom z posledním zápisů z cesty tak stálo: "Nejen, že tu nikdo nemluví naším jazykem, ale vidí nás jen jako skupinu příživníků, což je pravý opak toho, o čem poutnictví je."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám