Hlavní obsah

Lidé nejčastěji dávají psům jména Bára a Filip

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Filip a Bára, to jsou nejfrekventovanější jména zvířecích miláčků, zejména psů. Lidé se při volbě jmen svých zvířat inspirují nejčastěji v kalendáři. Nápady berou také z filmů a různých televizních pořadů. Z knížek výjimečně. Spoustu fen a koček pojmenovávají majitelé Lucinka či Terezka. Ukazují to statistiky Národního registru majitelů zvířat (NRMZ) a Českomoravské kynologické unie (ČMKU).

Článek

"U foxteriérů je častým jménem Dášenka podle hrdinky Dášenky ze stejnojmenné knihy Karla Čapka," řekla mluvčí unie Vladimíra Tichá. Mezi dalšími jmény psů figurují Ben, Max, Rony, Filip a Dan. U fen ještě Bety, Sára, Peggy a Tereza.

Hojně se u zvířat vyskytuje rovněž jméno Dundee podle proslulé filmové postavy z filmu Krokodýl Dundee.

Pokud mají psi původ, je jejich jméno takzvaně vázané. "Z jednoho vrhu se vždy dává jméno se stejným počátečním písmenem matky. Častá jsou v tomto případě anglická jména, například Alan," dodala Tichá.

U koček se pohlaví ve jméně stírá

"U koček evidujeme řadu kastrovaných zvířat, u nichž neznáme pohlaví, navíc u koček majitelé v daleko větší míře používají klučičí jména pro kočky a naopak či jména univerzální, proto je podle jmen nerozdělujeme na samce a samice," vysvětlila Markéta Císařovská z národního registru. Běžný je prý třeba kocour Máca či kočka Mikeš.

Z ženských jmen je u koček ještě frekventovaná Kačenka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám