Hlavní obsah

Žena si pamatuje televizní program 32 let nazpátek

Novinky, jky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Vědci tvrdí, že nalezli ženu, která si pamatuje téměř každý detail svého života. Vdaná žena, kterou přezdívají Total Recall, říká, že její život je jako běžící film, který se nikdy nezastaví. Může si prý vybavit i to, co se každý den od roku 1976 dostalo na titulní strany novin. Dokáže také říci, co šlo který den v televizi v posledních 32 letech. Informoval o tom deník The Sun.

Článek

Žena známá jako AJ podstoupila také sérii testů, kdy jí byla dávána náhodná data od jejího dětství až do současnosti. Vybavila si například smrt Elvise Presleyho 16. srpna 1977, ale stejně tak menší letadlovou nehodu roku 1978.

Neurolog James McGaugh testoval jak AJ, tak i muže s podobnou schopností - Brada Williamse. Jejich diagnóza se nazývá hyperthymésie, což označuje stav, kdy má člověk extrémně zvýšenou autobiografickou paměť. To znamená, že si člověk pamatuje jen věci, které jsou spjaty s jeho životem.

Televizní programy si oba pamatují dlouhé roky zpět. AJ si vybavuje celých 32 uplynulých let. Její paměť ovšem není fotograficá. Když byla požádána, aby zavřela oči, tak si nebyla schopna vybavit barvu oblečení vědce, s kterým právě mluvila. "Její autobiografická paměť je zcela neuvěřitelná, přesto však v některých ohledech selektivní," dodala McGaugh.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám