Hlavní obsah

VIDEO: Šmoulinka se stala Miss Večerníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VARŠAVA

Modromodrá Šmoulinka s velkýma očima se v Polsku stala Miss Večerníček. Blonďatá pidižena s bílou čepicí a stejně barevnými šatičkami, jejímž domovem je Belgie, vyhrála netradiční soutěž s velkou převahou. Uznána byla za nejkrásnější a nejsympatičtější postavičku příběhů pro děti. Druhá skončila včelka Mája a třetí česká Maková panenka.

Foto: Profimedia.cz

Největší krásku mezi sebou mají prý Šmoulové. Jako večerníček u nás ale vysíláni nebyli.

Článek

Zábavnou volbu uspořádalo Radio Rzeszów. Lidé posílali hlasy prostřednictvím internetu i tradiční poštou z celého Polska a přišlo jich několik i ze zahraničí, například z Francie nebo Belgie. Právě Belgičané mohli pomoci k vítězství Šmoulince. Populární Šmoulové totiž letos mají padesátku a v zemi je proto čekají bouřlivé oslavy.

Dlouhou dobu jediná žena ve šmoulí vesničce dostala 40 procent všech hlasů, které do rádia přišly. Včelka Mája, původem z Japonska, kde se vysílal pod názvem Mitsubachi Maya no boken, má v Polsku stejně jako její český kolega Krteček bohatou základnu fanoušků. Poláci dobře znají titulní písničku, kterou nazpíval Karel Gott, i osudy chytré včelky.

Polský večerníček neuspěl

Bez medaile zůstaly naopak domácí kandidátky: Agatka z nejstaršího polského večerníčku Jacek a Agatka nebo holčička Tola z Bolka a Lolka. Několik hlasů jim sebrala mimo jiné česká Manka z příběhů o Rumcajsovi, kterou Poláci znají pod jménem Hanka.

Úspěch soutěže podle organizátorů ukázal, jaké popularitě se stále Večerníčky těší. Mimo jiné z toho může těžit jihopolský Rzeszów. Ve městě je totiž večerníčkové muzeum, kde je okolo 2500 předmětů, které tematicky souvisejí s převážně kreslenými příběhy pro děti zvanými v Polsku "Dobranocki".

Anketa

Zvolte si svou Miss Večerníček
Amálka (Víla Amálka)
30,9 %
Anče (Krkonošská pohádka)
45,9 %
Ája (Maxipes Fík)
2,5 %
Dorotka (Dorotka)
0,9 %
Káťa (Káťa a Škubánek)
2,7 %
Malá čarodějnice (Malá čarodějnice)
7,7 %
Manka (O loupežníku Rumcajsovi)
3,7 %
Mánička (Spejbl a Hurvínek)
3,5 %
Šebestová (Mach a Šebestová)
2,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2928 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám