Hlavní obsah

Podívejte se na Mezinárodní kosmickou stanici

Novinky, IAN.cz

Díky Internetu můžete sledovat on-line záběry z útrob kosmické stanice (ISS), u které je nyní navíc připojen raketoplán Atlantis. Víte ale, že přelety tohoto tělesa jsou snadno pozorovatelné za jasného počasí pouhým okem?

Článek

ISS je přitom jedna z nejjasnějších věcí, které můžeme na nočním nebi sledovat. Není se co divit, tím, jak je stanice neustále rozšiřována, roste její jasnost. Sama od sebe pochopitelně nesvítí, vidět je díky slunečním paprskům, které se odrážejí (hlavně) od solárních panelů, dodávajících stanici elektřinu.

Kdy? Kde?

Asi nejjednodušší způsob, jak zjistit okamžik přeletu ISS nad vámi je tato stránka. Pomocí serveru Heavens Above snadno zjistíte okamžik přeletu i polohu ISS mezi hvězdami.

Zajímavé také může být ISS fotografovat. Máte-li stativ a přístroj s dlouhými expozičními časy, exponujte nejprve pro dané ISO a maximální expoziční čas snímek oblohy před přeletem. Pokud se vám líbí, počkejte, až uvidíte stanici, a fotografujte dle libosti. Celý přelet trvá několik minut, takže snímků určitě stihnete víc. Asi nejkrásnější záběry ISS pořídíte objektivem typu rybí oko, který pokryje celou oblohu.

Vycházka do vesmíru

Budete-li sledovat ISS dnes v noci, bude právě probíhat výstup kosmonautů do vesmíru. Během něj bude připevněn modul Columbus, který připravila Evropská kosmická agentura. Celý přenos bude vysílat televize NASA od přibližně půl čtvrté odpoledne.

Reklama

Výběr článků

Načítám