Hlavní obsah

Němka vyhrála soud proti chirurgovi, který ji proměnil v muže

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BERLÍN

Němka, která byla omylem vychovávána jako chlapec, uspěla u soudu se žalobou na chirurga, který ji v době dospívání "svévolně" proměnil v muže. Žena trpěla poruchou zvanou kongenitální adrenální hyperplázie. Jde o dědičnou poruchu tvorby životně důležitých hormonů v kůře nadledvin, v jejímž důsledku se jedinec narodí s nejednoznačnými nebo obojetnými genitáliemi.

Článek

Soud v Kolíně nad Rýnem uznal lékaře vinným, ještě ale nerozhodl o výši odškodnění. Žena jako kompenzaci požaduje nejméně 100 000 eur (zhruba 2,5 miliónu Kč).

Kvůli svému prodlouženému klitorisu byla v dětství považována za chlapce. Rodina kvůli tomu vyhledala radu odborníků. Lékaři nenalezli konkrétní důkazy mužských genitálií v pacientově těle a chromozomální analýza prokázala, že jde o ženu. Ta ale o tomto zjištění nebyla informována. Chirurg se pak rozhodl odstranit její ženské vnitřní orgány a později pacientka podstoupila další operace a hormonální léčbu k dokončení své proměny v muže.

Chirurga zažalovala za to, že jí v pubertě odstranil dělohu a vaječníky. Po této operaci jí navíc bylo řečeno, že je "z 60 procent žena". Toto sdělení zapůsobilo na dospívajícího "chlapce" tak silně, že začal trpět sebevražednými sklony.

Žena, která se později stala ošetřovatelkou, se teprve v roce 2006 dozvěděla, které orgány jí byly odstraněny, stejně jako skutečnost, že zjištění o jejích pohlavních chromozomech bylo vědomě zatajeno. Soud v Kolíně nad Rýnem na základě těchto skutečností dospěl k verdiktu, že chirurg neposkytl svému pacientovi dostatek informací o "povaze, podstatě a rozsahu" provedené operace.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám