Hlavní obsah

Tanzanské hory vydaly další neznámý živočišný druh

Novinky, Novinky, ČTK, BBC

Stále více a více živočišných druhů po celém světě ohrožují změny v přírodním prostředí způsobené člověkem. Světlými body bádání o stavu živočišné říše jsou pak ty momenty, kdy vědci oznámí nalezení zcela nového živočišného druhu, o kterém zatím neměl nikdo ani ponětí. Posledním objevem je dosud neznámý velký druh bércouna, který vědci nalezli v Tanzanii.

Článek

Šedá hlava,dlouhý ohebný čumák, jantarově zbarvené tělo, vytáhlé nožky a černé pozadí, tak vypadá ve zkratce nově objevený živočišný druh.

Bércouni jsou poněkud záhadní hmyzožraví savci, o nichž si vědci nejsou zcela jisti, jak jsou příbuzní s ostatními savci. Nově objevený druh překvapuje svou na hmyzožravce nezvyklou velikostí, váží totiž zhruba tři čtvrtě kilogramu a velikostí se spíše než mysši blíží koťátku. Vyplývá to podle agentury AFP z nového článku publikovaného v londýnském časopise Journal of zoology.

Objev se uskutečnil v roce 2005 v pohoří Udzungwa v centrální Tanzanii, kde zatím vědci pozorovali jen dvě skupiny jeho populace. Podle tohoto místa mu dali latinský název Rhynchocyon udzungwensis. Je to první velký druh bércouna objevený za posledních 126 let.

Sklapla fotografická past

Vědci použili metodu fotografické pasti, která automaticky udělá obrázek zvířete, když se k ní přiblíží. V roce 2006 se jim podařilo "ulovit" čtyři exempláře. Pro bércouny je typický protáhlý čenich. Podle agentury AFP nové molekulární analýzy překvapivě ukazují, že by mohli být vzdálenými příbuznými slonů.

Většinou se bércoun podobá drobné myšce, i když existuje i podčeleď větších bércounů. Odborníci očekávají, že v oblasti pohoří Udzungwa, které bylo v roce 1990 vyhlášeno národním parkem, je možná v budoucnosti očekávají další překvapivé objevy.

Již dnes se mu pro přírodní bohatství přezdívá "africké Galapágy" s odkazem na tichomořské ostrovy, jejichž unikátní ekosystém inspiroval Charlese Darwina k vypracování evoluční teorie.

Reklama

Související témata:

Související články

V Kostarice objevili tři nové druhy mloka

V Kostarice, zemi pyšnící se jednou z největších biodiverzit na světě, objevili tři nové druhy mloka. Druhy mezi pěti tisíci rostlinami a živočichy zaznamenaly...

Výběr článků

Načítám