Hlavní obsah

Praze přes víkend kraluje karneval

Právo, jr

Maškary, klauni, kejklíři, alegorické kočárky, motorky, bubeníci a šaškové zaplavili dnes centrum Prahy. Na roztančeném Staroměstském náměstí uspořádali účastníci druhého ročníku masopustního festivalu Bohemian Carnevale zábavnou party nazvanou Divertimento Furioso.

Foto: Dorian Hanuš, Právo

Sobotní karnevalový průvod Prahou.

Článek

"Karneval přinesl do Prahy veselí, radost a oživení šedi. Ukazuje dávné mytologie, které se dotýkají minulosti i současnosti. V maskách jsou lidé, kteří se chtějí bavit," řekla ředitelka festivalu Zlatuše Müller.

Sobotní karnevalový průvod Prahou.foto: Právo/Dorian Hanuš

Podle pořadatelů má masopustní rej v Praze velkou odezvu. Zájem vzbudily mimo jiné průvody starobylých masek z italské Sardinie, které oživily letošní program. Několik desítek mužů se začerněnými obličeji a pažemi, oděných do divokých ovčích a medvědích kožešin, se několikrát prošlo Prahou. Ověšeni zvonci, s biči a dřevěnými vidlemi v rukou vyvolávali kvílení dětí. Zároveň si diváky získali "hudrováním" a poskakováním do rytmu.

"Téma letošního festivalu je metamorfóza, tedy proměna. Lidé se mají proměnit v to, čím chtějí být, a předvádět to, co chtějí dělat," uvedla Linda Jandová z organizačního štábu.

Bohemian Carnevale 2008foto: Právo/Dorian Hanuš

Festival se koná pod záštitou primátora hlavního města Prahy a starosty Prahy 1. Mimo průvodů jsou jeho součástí večerní show a bankety v maskách, takzvané galaktické noci za účasti módních návrhářů a stylistů, výstavy, workshopy a semináře o historii masopustu. Zájemci si mohou zapůjčit karnevalové róby a paruky.

Podle Jandové se o karneval zajímají především rodiny s dětmi. "Lidé se ptají, zkoušejí si masky. Češi ale spíše vyčkávají, co jim kdo dá a jak je pobaví. Tím se lišíme od Italů a dalších jižních národů, kteří se do zábavy sami zapojí," uvedla.

Bohemian Carnevale 2008foto: Právo/Dorian Hanuš

Bohemian Carnevale začal v Praze ve čtvrtek a potrvá do úterý. Jeho součástí je také takzvaná zážitková gastronomie. Program Cuisine d'Alchimiste nabízí přehlídku masopustního kulinářského umění.

Oslavy jsou v celé republice - začal Masopust

V celé České republice se v sobotu rozjelo veselí na více místech. Začal totiž tradiční svátek - Masopust.

Netradiční podívanou nabídl například masopust v Milevsku na Písecku. O týden dřív než v Praze tam při maškarním reji volili nového českého prezidenta. Hlavou státu se měl stát Bakus, komický patron veselí a obžerství. Nakonec ho ale nezvolili. Jako obvykle ho utopili v kašně, aby se mohl opět zrodit jako nový král masopustu.

Julínkovi s Cikrtem za Masopust stovku!

Zdravotní sestřička byla neoblomná, odvolala se na zákon, co vymyslel Julínek s Cikrtem. „Me temu nerozumime, ale vehláška plati, stoji tě to třecet koron,“ sdělil mi mladík, jemuž v sesterské uniformě zároveň rostla prsa i knír pod bradou. Byl jsem upozorněn, že mě to stojí.

Tedy peníze, a že je vše dokumentováno. Točili nás na kameru a vydali mi fotku, jak jsem nadýchal do přístroje na alkohol. Zděšená partnerka vedle dostala inseminaci jednorázovkou slivovice. Zaplatil jsem Julínkovi s Cikrtem stovku, řekli, že je to dobré. A mě to přišlo také dobré. V Dobromilicích, tam na Hané na Prostějovsku, mají lidé na Masopust takové zvyky, jako všude jinde. Jen tak udělají srandu, jen tak si z někoho udělají srandu. A kdo se bude smát naposled?

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám