Hlavní obsah

Wesley Snipes může jít na několik let za mříže

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Los Angeles

Až tři roky vězení hrozí americkému akčnímu herci Wesleyi Snipesovi za daňové úniky, z nichž ho v pátek uznal vinným porotní soud v americkém státě Florida.

Článek

Populární černošský představitel lovce upírů Bladea si přesto mohl výrazně oddychnout. Vyvázl totiž z nebezpečí mnohem delšího trestu, když ho dvanáctičlenná porota zprostila závažnějších obvinění z podvodu a spiknutí.

"Cítím se velkolepě, trochu zmateně, ale dobře," citoval server People.com reakci pětačtyřicetiletého herce bezprostředně po vynesení verdiktu. Kdyby byl Snipes uznán vinným ve všech bodech obžaloby, hrozilo by mu 16 let za mřížemi.

Snipesovi právníci připustili, že názory hollywoodské hvězdy byly poněkud bláznivé. Tvrdil, že Američané nejsou povinováni platit daně a že je daňový úřad nemůže legálně vybírat. Právníci argumentovali tím, že Snipes byl obětí nepoctivých poradců, stoupenců hnutí protestujícího proti daním, a soud jim dal evidentně za pravdu.

Nyní tedy Snipes čelí už jen obvinění, že v letech 1999 až 2004 buď vůbec nepodal daňové přiznání, nebo zaplatil příliš nízkou daň z příjmů. Kromě toho podle obžaloby v letech 1996 a 1997 uvedením falešných údajů podvodně získal na vrácených daních téměř 12 miliónů dolarů (zhruba 209 miliónů Kč). Jeho obhájce ujistil, že Snipes všechny nedoplatky uhradí.

Herci by se teď zřejmě více než hodil Vlak plný peněz - spolu s komedií Bílí muži neumějí skákat druhý ze snímků, v nichž si zahrál "černo-bílou" dvojici s Woodym Harrelsonem. Ve Snipesově kariéře ale vévodí akční snímky. Objevil se mimo jiné ve filmech Vycházející slunce, Přepadení ze vzduchu, Demolition Man, Zóna úniku nebo v sérii upírských hororů Blade, která se natáčela i v Praze.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám