Hlavní obsah

V Berlíně vznikl první domov důchodců pro gaye

BERLÍN

Gayové a lesbičky už mají své cestovní kanceláře, hotely, pláže a dokonce i ostrovy. V hlavní německé metropoli teď seniorům přitahovaným stejným pohlavím otevřeli první domov důchodců. Čtyřpodlažní luxusní stavba je určena pro osmadvacet náročných klientů. A majitelé zařízení oznámili, že po měsíci od otevření mají plně obsazený stav.

Článek

První penzion pro seniory určený výhradně osobám s homosexuální orientací se snažili Němci otevřít již od roku 1995. Peníze na projekt nakonec byly získány z různých sbírek a sponzorských darů. Poté vložil ruku k dílu sám berlínský primátor Klaus Wowereit, který se homosexualitou netají.

Ideou celého plánu bylo vytvořit zařízení, v němž by mohli gayové a lesbičky na penzi dožít bez toho, aby byli od svých vrstevníků kvůli své odlišné sexuální orientaci vystaveni diskriminaci. Ačkoli je Berlín v tomto ohledu jedním z nejliberálnějších měst v Evropě, u staré generace přežívají stále předsudky a averze vůči gayům a lesbičkám.

"Když jste starý, poslední věc, kterou chcete dělat, je, že se musíte skrývat. A určitě se také nechcete vzdát své identity a žít v nějakém nenávistném prostředí s tím, že byste možná sdíleli pokoj s někým, kdo vámi pohrdá,“ prohlásil Christian Hamm, architekt a jeden ze zřizovatelů domova.

Reklama

Výběr článků

Načítám