Hlavní obsah

V Kalifornii mají výdejní automaty na marihuanu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LOS ANGELES

Výdejní automaty na marihuanu jsou snem každého milovníka této drogy. Z Česka je to k nejbližšímu ale více než půlden letadlem. Mají je podle britského BBC v Kalifornii, kde jsou určeny výhradně pacientům, jimž drogu předepsal lékař například jako podpůrný lék při Parkinsonově chorobě.

Článek

Přístroje vydávající drogu jsou však zabezpečeny nejen dokladem určujícím totožnost, ale také snímkem obličeje a otiskem prstů. Takže každý pacient, jemuž lékař předepíše marihuanu, musí u automatu předložit předpis a poskytnout přístroji sejmutí otisků prstů či vyfocení obličeje.

Zatím v USA podle BBC užívání marihuany jako podpůrného léku zejména při bolestivých symptomech povolilo osm států. Federální zákony ji však jako oficiální lék neuznávají. Vince Mehdizadeh, majitel obchodu s bylinami Herbal Nutrition Centre v Los Angeles, má první dva automaty, které byly v Kalifornii instalovány.

„Jakmile byl uživatel vyfocen, sejmou se mu otisky prstů a ukáže svůj předpis, je mu vydána karta, která v těchto automatech funguje. Hned u přístroje ho uvítá ochranka. Pak do přístroje vloží svou kartu a poskytne otisky prstů, aby prokázal, že je majitel karty. Kamera pak sejme jeho obličej, potvrdí, že je skutečně u přístroje. Pak dostane svůj lék a odejde,“ popsal proces Mehdizadeh.

Automaty se mají začít postupně šířit po celých Spojených státech. Federální vláda však neuznává tuto drogu jako oficiální lék a ve celé unii je marihuana stále zakázanou drogou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám