Hlavní obsah

Teplo zmátlo zvířata, chovají se jako na jaře

I když se sotva dovršil první zimní měsíc, příroda se prý chová, jako by už mělo přijít jaro. Alespoň to tvrdí někteří ochránci přírody. A i ti zdrženlivější se s nimi shodují v tom, že na současné, spíše jarní než zimní teploty zvířata reagují a nelze si toho nevšimnout.

Článek

Například netopýři by měli opouštět svá zimoviště, do kterých se stěhují od konce října a během listopadu, až koncem února. Do té doby by měli být ve stavu takzvané hibernace, tzn. úsporné činnosti organismu, kdy se při snížené teplotě zpomalují všechny životní procesy. Netopýři nečekaně vyletěli ze zimovišť Jenomže netopýři už nejsou zazimovaní, létají. Při monitorování netopýřích zimovišť to zjistili pracovníci CHKO Žďárské vrchy.

„Například ve štole u Dolních Louček jsme byli už čtyřikrát a pokaždé jsme narazili na několik letounů, kteří nebyli ve štěrbinách. A netopýři vodní se po zimovišti proletují, ačkoli zdroj potravin je v tomto období téměř nulový,“ popsal pracovník CHKO Jaromír Čejka. Podle něj se dá podle chování netopýrů usoudit, že tato zima bude mírná, podobná té z přelomu let 2006–2007.

Budí se ježci, ptáci zpívají

Podle plzeňského ekologa Karla Makoně se už většina ptáků rozlétla ze zimoviště na rybníky. „Ještě před 14 dny jsme měli v zimovišti na Berounce u sv. Jiří v Plzni přes sto labutí. V pátek tam zůstaly jen dvě, a to ještě z toho důvodu, že špatně létají,“ uvedl Makoň.

Jak dodal, například velký mokřad v Líních u Plzně je už plný kachen, přestože na některých místech u kraje je ještě zamrzlý.

František Kunc ze záchranné stanice v Pavlově u Ledče nad Sázavou míní, že živočichy dezorientuje současné teplé počasí. „Budí se slabší ježci, lidé nám je sem nosí,“ uvedl pracovník stanice, podle kterého z historie jsou známá teplejší období, v nichž se zvířata chovala stejně.

Brněnský ornitolog Karel Hudec potvrzuje, že se ptáci chovají podle momentálního průběhu počasí, nemají žádný instinkt pro budoucnost. „V kleči teď ráno zpívají kosi a houkají hrdličky, ale kdyby přišla zima se sněhem, přestanou,“ sdělil ornitolog, který, stejně jako další znalci přírody, je v odhadech opatrný.

„Akorát lezou ven sněženky, ale to je zcela normální při takových oblevách. Nic zvláštního, co by předurčovalo konec zimy, jako je například velká invaze severských ptáků, nepozorujeme,“ konstatoval Jan Kašinský ze stanice pro záchranu živočichů v Bartošovicích

Reklama

Výběr článků

Načítám