Hlavní obsah

Veronika Žilková: Se smrtí jsem neobchodovala

– PRAHA
Právo, Vlaďka Merhautová

Ve čtvrtek odpoledne Veronika Žilková se svým mužem Martinem Stropnickým vypravila do světa knihu sloupků Dva v jednom. Když jsem se jí zeptala, kdy kniha vznikala, okamžitě se ohradila vůči spekulacím: „Je neuvěřitelné, že v souvislosti s tou knížkou bulvár píše o profitování ze smrti našeho malého Melichara. To je fakt hustý. Já ty své povzdechy psala dávno předtím, než jsem tušila, co mě potká,“ řekla Žilková.

Článek

„Vždyť poslední fejeton se jmenuje Umřel mi tatínek,“ ještě zareagovala na téma, kdy dílo vznikalo.

„My jsme vůbec nezamýšleli udělat z našich fejetonků nějakou knihu. Já psala své postřehy do časopisu a Martin do novin. Ani jeden z nás nemá žádné literární ambice. Nakladatelství se to líbilo, a tak novinové články svázalo do knihy,“ řekla Žilková k titulu Dva v jednom.

„Nejsme žádní literáti, ani si na ně nehrajeme. Jde o novinové články svázané do tvaru knihy.“

Původně si prý myslela, že jde do pražského Paláce knih Luxor jen na autogramiádu. Ale nakonec oba autoři a životní partneři dílo pokřtili.

Konečně volný víkend

Od loňských letních prázdnin právě prožívá Žilková nyní v horském ovzduší první volný víkend. V pátek odjela z Prahy s dvouletou Kordulkou, desetiletým Vincentem a jeho stejně starým kamarádem a se čtyřiaosmdesátiletou maminkou. Volno má poprvé od léta. Zatímco tátu Kordulky čekal v pátek večer v Divadle na Vinohradech premiéra Višňového sadu. „Už jsem Martina viděla, jak v tom hraje, takže jsem s klidným svědomím odjela.“

Má za sebou rok, který znamenal pořádný nápor na nervy. Nejdřív na jaře zemřel profesor Václav Žilka, jehož smrt ale brala vzhledem k věku i jeho zdravotnímu stavu jako přirozený běh života. Pak se dověděla, že dítě, které čeká, je vážně postižené. Malý Melichar svůj krátký život zvládal s pomocí přístrojů. Jeho máma s ním trávila každou volnou chvilku. Na konci listopadu boj prohrál.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám