Hlavní obsah

Těsně kolem Země proletí planetka

Novinky, IAN.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve vzdálenosti o něco větší než je vzdálenost Měsíce prolétne 29. ledna ráno okolo Země planetka pojmenovaná 2007 TU24. Dosáhne takového jasu, že bude pozorovatelná i menšími dalekohledy.

Článek

Planetka 2007 TU24, objevená 11. října 2007 pomocí Catalina Sky Survey (v současnosti nejvýkonnější "kombajn" na hledání blízkozemních planetek), prolétne v nejmenší vzdálenosti 534 000 km od Země 29. ledna 2008 v 09:33 SEČ.

Toto těleso, jehož rozměry jsou zhruba 150 až 600 metrů, dosáhne již 28. ledna večer jasu 12 magnitud, aby posléze zjasnilo téměř na 10 magnitud - nejpříznivější pozorovací podmínky nastanou večer a v průběhu noci z 29. na 30. ledna. V průběhu následující noci, z 30. na 31., opět zeslábne pod 12 magnitud.

:. Mapka zachycující pohyb tělesa.

Planetka bude na obloze prolétávat souhvězdími Andromeda, Perseus a Cassiopea, a poté zamíří do Velké Medvědice, bude tak pohodlně viditelná z našich zeměpisných šířek. Objekt bude pozorován také pomocí radarových antén v Goldstone a Arecibo, což umožní získat přesné informace o jeho velikosti a tvaru. K průletům takto velkých planetek v tak malé vzdálenosti od Země dochází v průměru jednou za zhruba 5 let.

Další informace naleznete na stránce Instantních astronomických novin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám