Hlavní obsah

V Číně objevili lidskou lebku starou sto tisíc let

Novinky, Famous
PEKING

Čínští archeologové oznámili, že se jim podařilo odkrýt unikátní lidskou lebku starou osmdesát až sto tisíc let. Ta je navíc velmi zachovaná, celkem ji tvoří šestnáct částí, které byly vykopány poblíž města Sü-čchang v provincii Che-nan. Kousky lebky se prý dodnes dochovaly díky pramenité vodě.

Článek

Tělo bylo pohřbeno poblíž studánky, jejíž voda je velmi bohatá na vápník. Lebka by mohla poskytnout cenné informace o tom, jak před stovkou tisíc let probíhala kolonizace Asie lidskou rasou. Mimo Afriku totiž bylo takto starých kosterních pozůstatků nalezeno skutečně velmi málo.

„Je to největší čínský objev hned po lebkách pekingského člověka a člověka vzpřímeného, které byly nalezeny poblíž Pekingu na počátku minulého století,“ uvedl čínský deník China Daily.

„Zatím nám to může jen říct, že zde v provincii Che-nan žili lidé před 80 až 100 tisíci roky a jaký měla tvar jejich hlava, což zhruba ukazuje ta lebka,“ řekl agentuře AFP profesor Wu Sin-č´ z Čínské akademie věd. Podle něj je nadšení z objevu přehnané.

„Nejstarší lidskou fosilií nalezenou v Číně byl zub objevený v roce 1965 v Jüan-mou v jihozápadní provincii Jün-nan, který je datovaný do doby před 1,7 milióny let,“ dodal profesor Wu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám