Hlavní obsah

Britský zubař nabízí online prohlídky

Novinky, jky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Londýnský zubař Jerry Watson se moderních technologií rozhodně nebojí. Dává to jasně najevo i tak, že nabízí pacientům možnost zubní prohlídky přes webkameru. Dentista prohlídne přes kameru stav chrupu a určí, zda se u něj musí pacient zastavit na osobní prohlídku. Informoval o tom britský deník The Sun.

Článek

Nic ale není dokonalé. Pacienti se musí stále dostavit na jednu z vybavených klinik, které mají mnohdy blíže, než ordinaci Jerryho Watsona a tam využijí jejich webkamery s extrémně vysokým rozlišením. Zaplatí za to ovšem v přepočtu asi 1800 korun.

"S tímto případem nejsem obeznámen, ale okamžitě mě napadají určité základní nedostatky. Při detekci dvou nejčastějších chorob dutiny ústní, zubního kazu a paradontitis, hraje roli nejen zrak, ale i další faktory. Zjišťování pomocí specializovaných nástrojů jen zrakové ústrojí nenahradí," řekl Novinkám prezident České stomatologické komory Jiří Pekárek.

"Nemyslím si tedy, že by to byla metoda, která by v České republice našla v nejbližší době nějakého uplatnění," uzavřel Pekárek.

Přeje si kamery v zubních kartáčcích

Jerrymu Watsonovi se zatím daří. V létě se mu povedlo rozšířit svou online zubní kliniku na mnoho internetových stránek a díky kamerovému systému může prý prohlížet až čtyři pacienty zároveň. Stejně tak věří, že vývoj technologie bude pokračovat i nadále a že za několik let budou moci lidé využívat webkamery ve svých domovech.

"Neexistuje žádný důvod, proč by se lidé nemohli nechat prohlédnout z domova. Stači k tomu jen to, aby vlastnili kvalitní webkameru. Co bychom ale do budoucna opravdu hodně potřebovali, to jsou mini kamerky v elektrických kartáčcích. To by bylo opravdu fantastické," uvedl Jerry Watson.

Reklama

Výběr článků

Načítám