Hlavní obsah

Slovenská ministryně žaluje týdeník za přirovnání k mimozemšťanovi

BRATISLAVA

Slovenská ministryně práce Viera Tomanová zažalovala týdeník Trend a jeho šéfredaktora Rada Baťa za to, že ji na svém blogu přirovnal k mimozemšťanovi. Od vydavatele chce vysoudit 50 000 slovenských korun (39 000 českých korun) a omluvu, od autora přirovnání dalších 30 000 slovenských korun (23 000 českých korun). Informoval o tom ve středu Baťo na svých internetových stránkách.

Článek

Baťo označil Tomanovou za mimozemšťana v březnu loňského roku. "Její vyjádření nedávají smysl, nedá se s ní diskutovat, je zbytečné jí říkat cokoli o životě na Zemi. Prostě si z kosmické lodi přinesla špatný překladový slovník," napsal tehdy šéfredaktor týdeníku, který je na Slovensku známý svým kritickým postojem k současnému vedení ministerstva práce.

"Uvedené vyjádření však chápeme jako součást nepřiměřených (urážlivých) úsudků na adresu žalobkyně, neboť předpokládáme, že každému čtenáři je zřejmé, že žalobkyně není mimozemšťan," cituje Baťo z odůvodnění žaloby.

Její fotku srovnával s "ufonem"

Právní zástupce Tomanové Baťovi rovněž vyčítá, že jako "důkaz" mimozemského původu ministryně v jiném blogu umístil vedle sebe fotografii Tomanové a známé filmové postavičky E. T. - Mimozemšťana.

"Zveřejnění fotografie žalobkyně nesledovalo žádný veřejný zájem a už vůbec nemůžeme hovořit o tom, že by tento veřejný zájem byl oprávněný," uvádí se podle Baťa v žalobě.

Není to první žaloba na týdeník

Vztahy mezi slovenskými médii a vládou Roberta Fica jsou dlouhodobě napjaté. Například premiér, který kritizuje média za jejich údajnou zaujatost vůči jeho kabinetu, v poslední době odmítl odpovídat na otázky deníku Sme.

Týdeník Trend už čelí žalobě společnosti Bartolomei Finance, kvůli níž soud zablokoval vydavateli účty. Spor vznikl kvůli kritickému článku v Trendu o této firmě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám