Hlavní obsah

Senátorka chce darovat Ostravě parcelu na Měsíci

Právo, Radim Kijonka
OSTRAVA

S podobnou kuriózní nabídnou se na ostravské radnici ještě nesetkali. Senátorka Liana Janáčková (bezp.) se rozhodla darovat městu Ostrava pozemek na Měsíci, který si koupila. Ostravští radní však její nabídku zatím odmítli, žádají senátorku o doplnění některých náležitostí.

Článek

Když návrh na uzavření darovací smlouvy dorazil na magistrát, nestačili se představitelé města divit. „To jsme tady opravdu ještě neměli,“ poznamenal ostravský primátor Petr Kajnar (ČSSD).

Když návrh na uzavření darovací smlouvy dorazil na magistrát, nestačili se představitelé města divit. „To jsme tady opravdu ještě neměli,“ poznamenal ostravský primátor Petr Kajnar (ČSSD).

V dopise adresovaném vedení města stálo: „Na základě přiložených lunárních listin jsem se stala vlastnicí pozemků, které se nacházejí na 20 až 24° zeměpisné šířky a 30 až 34° zeměpisné délky na přivrácené straně Měsíce. Pozemky jsou registrované na Měsíčním Velvyslanectví v Rio Vistu, Kalifornie, USA. Pozemek p. č. 374/0118 o výměře 1 akru vám nabízím k bezúplatnému převodu. Jeho cena je 999 korun. S pozdravem Ing. arch. Liana Janáčková.“

V celé věci se nabízí otázka, jestli si senátorka, která je současně starostkou ostravského městského obvodu Mariánské Hory a Hulváky, nechce neobvyklým krokem městské zastupitelstvo udobřit. Ti totiž nedávno právě obvodu Mariánské Hory a Hulváky odebrali právo hospodařit s majetkem kvůli některým porušením zákona.

Pozemky si koupila dva 

„Mně to připadá jako výborný nápad. Jeden pozemek jsem si koupila pro sebe a jeden pro svou milovanou radnici,“ vyjmenovala senátorka důvody své nabídky městu. Žádnou recesi za tím údajně novináři nemají hledat. „Opravdu si je chci spíše udobřit. Navíc tuto nabídku podpořilo i naše obvodní zastupitelstvo,“ doplnila.

Janáčková koupila pozemek od ostravského zastupitele Václava Štolby (ČSSD), který s nimi obchoduje. „Jsem majitelem realitní firmy a máme zastoupení Lunární ambasády v ČR pro Ostravu. My to spíše bereme jako reklamní tah, ale měsíčně v Ostravě určitě kolem 30 parcel prodáme,“ vypočítal Štolba.

Dle primátora to je nesmyslné 

Primátor k celé záležitosti poznamenal, že takovéto nesmyslné nabídky zbytečně zaměstnávají úředníky a daňové poplatníky stojí peníze.

Primátor k celé záležitosti poznamenal, že takovéto nesmyslné nabídky zbytečně zaměstnávají úředníky a daňové poplatníky stojí peníze.

„Zpracování podobného materiálu, kterým se musí městská rada ze zákona zabývat, může stát až desetitisíce korun,“ podotkl. Proto se rozhodli nabídku Janáčkové vrátit s tím, že nemá náležité formality. Podle zástupců magistrátu například nelze pozemek přijmout, protože není zapsán v katastru nemovitostí ČR.

Obchodování s pozemky na měsíci se údajně v roce 1980 iniciativně chopil americký občan Dennis Hope, který měl využít zákonů USA a právní mezery ve světovém zákonodárství a legálně si zaregistrovat právo na vlastnictví majetku na Měsíci, Marsu, Venuši a jiných vesmírných těles Sluneční soustavy kromě Země a Slunce. Tyto pozemky začal nabízet k prodeji. Všude ve světě pak vznikaly Lunární ambasády. Senátorka ještě v dobré víře nabídla městu jako závdavek Lunární ústavu a mapu povrchu Měsíce.

Reklama

Výběr článků

Načítám