Hlavní obsah

V Jižní Americe žily kdysi tunové krysy

Novinky, jky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MONTEVIDEO

Archeologové objevili v Uruguay lebku prehistorické krysy, která žila v jižní Americe přibližně před čtyřmi milióny let. Zvíře, o kterém se předpokládá, že je to největší hlodavec, který kdy chodil po světě, bylo větší než býk a vážilo možná až jednu tunu.

Foto: Profimedia.cz

I v dnešní době žijí velcí hlodavci, jednu tunu ale jistě neváží.

Článek

Dobře dochované pozůstatky půlmetrové lebky archeologové objevili ve skalách pohoří Rio de La Plata na pobřeží Uruguaje. Experti vedení Andresem Rinderknechtem z Muzea národní historie a antropologie v Montevideu pojmenovali nový druh Josephoartigasia monesi.

"Když mi Andres ukázal tu zkamenělinu, tak jsem nemohl uvěřit svým očím," řekl expert na biomechaniku z městského Institutu fyziky Ernesto Blanco, který zkamenělinu studoval.

Hlodavec patrně žil také v oblastech Argentiny, Brazílie, Venezuely a Kolumbie. Žil po boku vedle šavlozubých tygrů a všemožných obrovských savců. Dle malých zubů a slabých čelistních svalů archeologové usuzují, že obří hlodavec nebyl masožravcem.

Dnes váží největší hlodavci, kapybary, něco okolo 60 kilogramů a vyskytují se také v regionu Jižní Ameriky.

Reklama

Výběr článků

Načítám