Hlavní obsah

Italské letiště chrání orel

– BARI
Novinky, jky

Zoufalá situace si žádá zoufalé prostředky na své vyřešení. Na letišti v italském Bari si nevěděli rady s přemnoženými liškami, které už způsobily několik menších nehod. Nejlepším řešením bylo prý najmout trénovaného orla, což také udělali.

Článek

Vedení letiště rozhodlo o tom, že si musí pořídit cvičeného orla Cheyenne. To také udělali. Šestiměsíční orel z Německa je vyšel na přibližně 300 00 korun, ale údajně to jistě nebyla promarněná investice. Lišky totiž v polích okolo letiště vždy při rozednění a soumraku lovily myši a zajíce a ohrožovaly bezpečnost vzlétávajících a přistávajících letadel. Nyní jsou ony loveny orlem.

Letiště v Bari odbaví ročně přibližně dva milióny pasažérů, a tak se může uzavření runwaye vždy pořádně prodražit. Podobný případ už museli řešit v USA, ale tam si vystačili s ultrazvukem, jedy a pastmi. Toto je však jednoznačně poprvé, kdy hlídá letiště dravec.

Cheyenne má rozpětí křídel dva metry a je schopný zvednout až 18 kilogramů, což je asi třikrát více než sám váží. Trénink Cheyenne je téměř u konce a zdá se, že na letišti zůstane natrvalo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám