Hlavní obsah

Smrtí zakladatele tradice sektů z Kobylí neskončila

– KOBYLÍ
Právo, Milan Vojtek

Zrušit zavedenou vinařskou firmu, navíc v naších měřítkách zcela ojedinělou, nebo udělat ze života honičku mezi profesí, vinařením a stovkami kilometrů za volantem na rozbitých dálnicích? Manželé Hříbalovi z Kladenska zvolili druhou variantu a zachránili tak unikátní výrobu.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Vladimír Hříbal kontroluje sekty se šupinkami zlata.

Článek

Vladimír Hříbal se před lety přiženil do rodiny Jana Petráka, jediného vinaře, který u nás vyráběl šumivé víno, odpovídající originálu z francouzské Champagne. Víno nesmazatelně vstoupilo do života pracovníka elektromontážní společnosti a provází Hříbala řadu let. Jeho manželka dokonce otevřela v Kladně vinotéku a před čtyřmi lety začali v Kobylí sadit vlastní vinice. Loňský leden ale naboural poklidný život rodiny. Po krátké nemoci Jan Petrák zemřel.

Nechat sektů by byla škoda

„Bylo to rychlé a nečekané. Najednou jsme na stáli před otázkou, co dál. Zvažovali jsme všechny možnosti. Nechat výroby sektů by bylo škoda. Tak jsme se rozhodli že se pokusíme pokračovat,“ vzpomíná Hříbal. Petrákovi již dříve pomáhal a tak znal receptury pro přípravu vynikajících sektů. „Něco jiného je ale pomáhat a něco jiného to sám dělat. Ale problémů na řešení bylo mnohem víc, hlavně zásluhou legislativy. Sekty musí vznikat v daňovém skladu a ten náš zanikl dnem úmrtí. Také hned přijeli celníci zdanit zásoby a my jsme museli žádat o nový celní sklad,“ vzpomíná na úvodní legislativní patálie Hříbal.

Příchuť paradoxu měl jeden z nutných dokladů. Celníkům musel zaplatit za potvrzení, že jim nic nedluží a doklad vzápětí odevzdal – zase celníkům. „Čas mezi vyřizováním všech povolení jsme věnovali úpravě výrobních prostor. V květnu, kdy už jsme měli administrativu za sebou, jsme se znovu pustili do výroby. Zákazníci se nám zase hlásí,“ dodal.

V Kobylí vznikají láhve, v nichž jsou kromě lahodného sektu šupinky čtyřiadvacetikarátového zlata.foto: Právo/Milan Vojtek

Než se ale Petrákovi nástupci pustili do práce, obrátili se na institut v Epernay ve francouzské Champagne se zprávou, co se stalo. Reakce byla velmi vstřícná, Francouzi nemají námitky, aby v započaté tradici pokračovali. „Pak jsme se tam vypravili osobně, bylo to poučné, byli ochotní a vybavili mě i dalšími radami, co dělat a na co si dát pozor,“ vzpomíná na cestu do vlasti šampaňského Hříbal.

Odchodem Jana Petráka, jediného vinař u nás s osvědčením, že jeho sekty odpovídají kvalitám šampaňského, tak země nepřišla o sekty vrcholné kvality. Pokračovatelé tradice slibují, že zachovají i výrobu kuriozity, kterou překvapili francouzské mistry. V Kobylí tak opět vznikají láhve, v nichž jsou kromě lahodného sektu šupinky čtyřiadvacetikarátového zlata.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám