Hlavní obsah

Moravští otužilci se loučili s rokem v Bečvě

Právo, Miloslav Hradil
PŘEROV

Přes dva tisíce lidí přilákal v pondělí odpoledne na nábřeží řeky Bečvy v Přerově 37. ročník silvestrovské show zimních plavců a otužilců. Dvaadvacet otužilců v plavkách i různých maskách si při ní spolu s šesticí potápěčů zaplavalo v bazénu vytesaném na zamrzlé řece, aby se tak stylově rozloučili s rokem 2007.

Foto: Miloslav Hradil , Právo

Otužilci v řece Bečvě

Článek

„Loučíme se s rokem po svém. Zatímco vodáci zamykají vodu, my každý Silvestr blbneme v Bečvě. Obvykle plaveme na více než sto metrů dlouhém úseku mezi lávkami u loděnice a sokolovny, ale nyní nám situaci zkomplikoval dlouhodobý mráz. Není to však poprvé, co jsme museli na řece vytvořit bazén,“ řekl Právu Milan Svoboda z oddílu dálkového a zimního plavání TJ Spartak Přerov.

Ten byl ve svých osmasedmdesáti letech nejstarším plavcem na Bečvě. Vykoupat se přišli odvážlivci mj. z Přerova, Prostějova, Brna, či Frýdku-Místku. „Poprvé se silvestrovská show uskutečnila v Přerově v roce 1961 a u jejího zrodu byl František Venclovský,“ připomněl Svoboda. I tentokrát si památku známého přemožitele kanálu La Manche připomněli otužilci kytičkou vhozenou do vody.

Zatímco otužilci by přivítali větší zimu, diváci zase větší teplo. „Brrr. Mají můj obdiv. Já bych do té vody nevlezl ani za nic. Mám husí kůži už z pohledu na ty plavce,“ svěřil se Právu pětatřicetiletý Miloš Zavadil, který se zachumlán do zimní bundy přišel na show podívat i se svými dvěma dětmi - čtyřletým Matějem a šestiletým Martinem.

Otužilci v řece Bečvěfoto: Právo/Miloslav Hradil

Mezi otužilci, kteří se na Silvestra vnořili do Bečvy byl i přerovský plavec Pavel Poljanský, který akci pojal i jako přípravu na svůj pokus o pokoření českého rekordu v pobytu ve studené vodě. Uskuteční jej v polovině ledna v Bruntále na Kobylím rybníku. V ledové vodě chce vydržet více než 65 minut.

Český rekordman skončil v nemocnici 

Český rekord v pobytu v ledové vodě drží od loňského ledna plavec Richard Blatný. Při pátém ročníku Lednové Vltavy vydržel ve vodě při teplotě 3,6 stupně Celsia 65 minut. Málem jej to přitom stálo život. Po svém rekordním výkonu musel být převezen do nemocnice, protože jeho orgány kvůli nízké teplotě vody začaly jevit známky naprostého vyčerpání.

„Pokoření délky pobytu v chladné vodě vnímám jako jednu ze svých dalších osobních met a plavání v Bečvě je dobrou přípravou,“ svěřil se Právu po vystoupení z řeky plavec, který je členem moskevského oddílu zimního a dálkového plavání. Za sebou už má mj. i plavání v nadmořské výšce 3810 metrů vody jezera Titicaca.

Show na řece Bečvě pravidelně organizují ve spolupráci s přerovskou radnicí oddíl dálkového a zimního plavání TJ Spartak Přerov, Sokol Přerov a potápěčský klub Skorpen, jehož členové také dohlíželi na bezpečnost otužilců.

„Myslím, že do chladné vody se může ponořit každý zdravý člověk i bez předchozího otužování. Nemělo by mu to ublížit. Chce to však velkou odvahu a dát si pozor, protože nepřipravenému by mohl šok z ledové vody vyrazit dech,“ řekl Právu plavec Michal Moravec z Brna. Ten je jedním z organizátorů křestu nových otužilců na řece Svratce, který se koná tradičně na Nový rok v Brně - Bystrci.

Reklama

Výběr článků

Načítám