Hlavní obsah

V Betlémě se prali kněží v chrámu

Právo, ORF, kov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BETLÉM

Při hromadné bitce kněží arménské ortodoxní církve a řeckého pravoslavného vyznání v chrámu Narození páně v Betlémě bylo ve čtvrtek zraněno nejméně sedm lidí tak, že museli být převezeni do nemocnice. Podle starosty Victora Batarseha vypukly násilnosti sporem o úklid v bazilice.

Článek

Jeden ze svědků nezvyklé události vypověděl, že kněží řecké pravoslavné církve si připravili žebříky a další potřebné pomůcky i v té části chrámu, kterou kontrolují Arméni. Ti to nechtěli strpět. Nejdříve šlo o slovní půtku, která postupně přešla v ruční bitku asi padesáti duchovních a vyvrcholila v mlácení se košťaty a železnými tyčemi.

Skandál ukončil až zásah palestinských policistů – vážně zraněno bylo pět kněží a dva muži zákona. Všichni byli převezeni do nedaleké nemocnice. Zmíněný chrám spravují společně tři církve – katolíci, arménská ortodoxní a řecká pravoslavná, podobně jako chrám Svatého hrobu v Jeruzalémě. Oba kostely patří k nejdůležitějším místům křesťanství, ale dosud prý při jejich úklidu a správě nedošlo k něčemu podobnému jako nyní v Betlémě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám