Hlavní obsah

Kosmonauti na ISS mohou slavit Nový rok 16krát

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Rusko-americká posádka Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) by teoreticky mohla vítat a slavit nadcházející Nový rok 2008 až 16krát, ale jak tvrdí ruská agentura ITAR-TASS, na úkor práce na stanici se to prý kosmonauti dělat nechystají.

Článek

ISS při orbitálním letu protne 16krát časová pásma, kde už bude Nový rok 2008. Podle výpočtů ruských odborníků se to poprvé stane dnes v 15:15 moskevského času (13:15 SEČ), kdy stanice bude nad jihozápadem Nového Zélandu, a naposled 1. ledna ve 12:36 moskevského času (10:36 SEČ), když ISS bude nad oblastí jižního Tichomoří.

Oficiálně ovšem dva Američané a Rus, kosmonauti Peggy Witsonová, Daniel Tani a Jurij Malenčenko, budou vítat Nový rok 2008 podle tzv. Středního času (GMT), podle něhož se řídí hodiny i na kosmické stanici. Neoficiálně to ale bude ještě nejméně dvakrát, a sice podle moskevského času a podle času, kterým se řídí v Houstonu. "Tam jsou naši přátelé a rodiny, které budeme chtít hlavně pozdravit," řekl Jurij Malenčenko.

Ruská nákladní loď Progress M-62 nedávno na ISS přivezla dvě tuny nákladu. Byly to také potraviny, hlavně čerstvé ovoce, zelenina, med a ořechy. Prý ovšem žádný alkohol. To by znamenalo, že tradiční pohár šampaňského budou muset kosmonauti tentokrát oželet. Podle ruských zdrojů si zato prý vzájemně vymění drobné dárky.

Americký kosmonaut Daniel Tani se měl na Zemi vrátit už před Vánocemi, ale kvůli přeložení startu amerického raketoplánu Atlantis až na leden musel na vesmírné stanici zůstat.

Reklama

Výběr článků

Načítám