Hlavní obsah

Marsu hrozí srážka s asteroidem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do Marsu může na konci ledna narazit asteroid. Uvedli to v pátek američtí astronomové s tím, že pravděpodobnost nárazu je 1:75, což je několikanásobně výše, než vědci původně předpokládali.

Článek

„Takováto pravděpodobnost je velmi neobvyklá. Obvykle pracujeme s velmi malými pravděpodobnostmi, když sledujeme nebezpečné asteroidy,“ uvedl astronom Steve Chesley z Laboratoře tryskového pohonu (JPL) amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA). "Víme, že proletí okolo Marsu a velmi pravděpodobně jej mine, ale možnost srážky tu stále je," dodal ještě.

Asteroid s označením 2007 WD5 observatoře zaznamenaly na konci listopadu. Původně vědci určili pravděpodobnost srážky na 1:350, tento týden ji však zvýšili poté, co vypočítali novou dráhu tělesa. Asteroid 2007 WD5 se pohybuje rychlostí 12,8 kilometru za vteřinu a při srážce s planetou v oblasti rovníku, kam by měl dopadnout, by v jejím povrchu vytvořil otvor o rozměrech známého meteorického kráteru v americké Arizoně. Ten měří v průměru 1,2 kilometru a hluboký je 170 metrů.

Asteroid má rozměry zhruba srovnatelné s meteoritem, který v roce 1908 explodoval nad Tunguzskou oblastí na Sibiři. Takzvaný tunguzský meteorit měřil podle původních odhadů asi 50 metrů, nejnovější počítačové simulace amerického fyzika Marka Boslougha vypočítaly jeho velikost na zhruba 30 metrů. Výbuch o síle 15 megatun tehdy zničil na 2000 kilometrů čtverečních lesa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám