Hlavní obsah

Soud zakázal italské dvojici pojmenovat syna Pátek

– ŘÍM

Jmenuje-li se někdo Pátek, je to ostudné a směšné, rozhodli italští soudcové. Zakázali proto manželskému páru, aby svému potomkovi dali stejné jméno, jaké přiřkl románový Robinson Crusoe svému věrnému domorodému společníkovi na opuštěném ostrově.

Článek

"Dospěli k závěru, že (jméno Pátek) připomíná onoho primitivního divocha, a tak navozuje dojem méněcennosti a nezajišťuje chlapci nezbytné dobré způsoby," komentovala soudní verdikt právní zástupkyně rodičů Paola Rossiová. Pár prý zvažuje, že se proti tomuto rozhodnutí odvolá k nejvyššímu soudu.

Mara a Roberto Germanovi, jejichž syn se narodil 3. září 2006, pojmenovali a pokřtili chlapce Venerdi, italsky pátek. Přestože se klučina nenarodil v tento den, ale v neděli, jeho rodičům se tohle jméno zalíbilo, vysvětlila Rossiová v telefonickém interview. "Chtěli nezvyklé křestní jméno, něco originálního, a nezdálo se jim, že by právě na tomhle bylo něco ostudného. Člověka spíš napadne stejnojmenný den v týdnu než románová postava."

Celá záležitost skončila před soudem v severoitalském Janově, kde dvojice žije. Radnice je totiž podle zákona povinna hlásit nezvyklá jména.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám