Hlavní obsah

Posádka Mezinárodní vesmírné stanice se chystá na výstup do kosmu

Novinky, Tomáš Kovařík, IAN

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Již v úterý čeká tříčlennou posádku Mezinárodní kosmické stanice (ISS) další z výstupů do kosmu. Jeho cílem je zjistit informace o porouchaném rotačním kloubu se slunečními panely.

Článek

Na kosmickou vycházku se vydají astronauti Daniel Tani a Peggy Whitson. Třetí člen stálé posádky ISS Jurij Malenčenko zůstane na palubě a bude kolegům pomáhat jednak s přípravami na výstup a jednak při něm samotném.

Inspekce u rotačního spoje

Hlavním úkolem výstupu je inspekce problematického rotačního spoje SARJ (Solar Alpha Rotary Joint) na pravoboční části soustavy nosníků ITS. Tento spoj drží moduly solárních fotovoltaických panelů a otáčí s nimi tak, aby byly co nejlépe orientovány směrem ke slunci, čímž se mnohonásobně zvyšuje efektivita výroby elektřiny pro stanici.

Ovšem tento spoj již dlouhou dobu vykazuje problémy. Na počátku stálo jen zjištění řídícího střediska MCC Houston, že se neustále zvyšují potřebné dodávky elektřiny do pohonného systému spoje. To by mohlo znamenat, že spoj někde drhne.

NASA nezná příčinu poruchy

Při misi raketoplánu Discovery STS-120 byl během druhého výstupu do kosmu vyhrazen čas na inspekci spoje – Daniel Tani tehdy odmontoval jeden z krytů a nalezl tam množství kovových pilin, vzniklých zřejmě nežádoucím třením dvou nebo více kovových dílů o sebe. Při zítřejším výstupu bude na inspekci mnohem více času – astronauti odmontují postupně většinu krytů a pokusí se zjistit, kde je problém. Odborníci na Zemi poté situaci vyhodnotí a rozhodnou o dalším vývoji. Rotační mechanismus je funkční, i když s problémy.

Za necelý měsíc má k ISS odstartovat raketoplán Atlantis (STS-122). Start byl v prosinci několikrát odložen z důvodů poruchy čidel ve vnější palivové nádrži. Hlavním úkolem mise je připojení vědeckého modulu Columbus. Jeho provoz bude stejně jako u jiných modulů poměrně náročný na spotřebu elektrické energie. Další mise raketoplánu je plánována na únor roku 2008 (Endeavour STS-123) a jejím úkolem bude připojit k ISS japonský modul Kibo a instalovat speciální nástavec na staniční manipulátor SSRMS, umožňující velmi jemné práce na povrchu stanice. S rostoucím počtem připojených modulů se budou neustále zvyšovat odběry elektrické energie. Proto je velmi důležité, aby všechny solární panely spolehlivě fungovaly.

Přímý přenos z výstupu na internetu

Výstup do kosmu začne v úterý 18. prosince okolo 12. hodiny SEČ. Přímý přenos z celého výstupu lze sledovat na adrese http://nasatv.ian.cz již od 10:30 SEČ.

Reklama

Výběr článků

Načítám