Hlavní obsah

Na obří české zabíjačce vyrobili 1100 jitrnic

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOHELNICE

Tlačenka, polévka zvaná prdelačka i jitrnice provoněly v neděli od časného rána náměstí v centru Mohelnice na Šumpersku. Kvůli tradiční zabijačce tamních recesistů, která na náměstí přilákala obyvatele z celého města i širokého okolí, padlo 11 čuníků.

Článek

Posledního z nich řezník porcoval přímo před očima návštěvníků. Vyhlášenou hromadnou domácí zabijačku uspořádali členové Cechu přátel pátého ročního období.

"Připravili jsme na dnešek 87 tříkilogramových cepů tlačenky, 1100 jitrnic, 300 litrů prdelačky a asi 80 kilogramů domácích klobás. Kromě toho tady nechybí ani 60 šrůtek bůčku, 55 krkovičky a 50 kotlet," řekl cechmistr Miroslav I., jinak podnikatel Miroslav Marek.

Vůně zabijačkových dobrot, která se linula po několik hodin po celém náměstí, přilákala ve stříbrnou neděli do města na 500 lidí. Mnozí z nich urazili kvůli dobrotám i desítky kilometrů. "Odvážím si uzený bůček, jitrnice a klobásy. Je to vyhlášené, voňavé a vím, že to tady nedělají kvůli kšeftu, ale kvůli lidem," řekl dvaatřicetiletý muž, který do Mohelnice vyrazil s celou rodinou až z Olomouce. "Vzal jsem s sebou i pětiletou dceru. Je to městské dítě a v životě neviděla, jak se porcuje prase," doplnil návštěvník akce.

Členové cechu se při výrobě zabijačky drží přísných cechovních zákonů. "Například tlačenka se vyrábí podle cechovního zákona ze sbírky roku 1998. Obsahovat musí maximálně jen procento tuku, aby si na ní mohla pošmáknout i děcka," doplnil cechmistr. Tajné recepty si po celý den pochvalovali i návštěvníci. Od ranních hodin se na náměstí linula fronta, která se nezmenšovala ani před polednem. "Nevím, co se stane, až prdelačka dojde a fronta zůstane. To asi utečeme," usmál se Miroslav Marek.

Cech přátel pátého ročního období uspořádal domácí zabijačku v centru města poprvé v roce 1997. Cech otevírá takzvané páté roční období symbolicky každoročně na podzim - 11. listopadu v 11:11. Tato roční doba je znamením karnevalového veselí, plesů a bálů a končí podle stanov cechu Popeleční středou v polovině února.

Reklama

Výběr článků

Načítám