Hlavní obsah

Dnes v noci budou pršet meteory

Novinky, Petr Kubala, IAN

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejslavnějšími meteorickými roji jsou sice především srpnové Perseidy a listopadové Leonidy, nicméně v širším seznamu nejaktivnějších rojů najdeme také Geminidy. Jejích maximum nastává již v noci na zítřek.

Článek

V letošním roce nastávají velmi příznivé podmínky pro pozorování Geminid, protože Měsíc v pátek zapadá už krátce před 21. hodinou a nebude tak příliš rušit. Kdybyste si protáhli dráhy všech meteorů tohoto roje, zjistili byste vylétávají z jednoho místa na obloze.

Tomuto místu říkáme radiant a v tomto případě ho najdeme v souhvězdí Blíženců. Latinský název souhvězdí je Gemini a odtud i název tohoto předvánočního meteorického roje. Přesné umístění radiantu Geminid si může najít poměrně přesně podle mapky, je situován přibližně 3° severozápadně od jasné hvězdy Castor (Kastor). Při samotném pozorování je ale vcelku jedno, kam na obloze se díváte.

Maximum nastane v noci na zítřek

Aktivita Geminid trvá v letošním roce přibližně od 7. do 17. prosince. Maximum roje pak nastane v noci z pátku 14. na sobotu 15. prosince. Hovořit o přesném čase nemá v tomto případě příliš smysl, neboť Geminidy si během „dne D“ drží poměrně stabilní frekvenci po celou noc.

Pokud vycestujete někam dál ze město a vyjde vám počasí, máte reálnou šanci spatřit až 100 meteorů za hodinu. V případě, že se budete chtít podívat odněkud z temné části města, určitě také nepřijdete zkrátka. Geminidy se totiž vyznačují poměrně značným procentem jasných meteorů.

Záhadný původ

Geminidy jsou spolehlivě pozorovány již od roku 1862, ale jejích původ zůstával pro astronomy více než 100 let nevyřešenou záhadou. Teprve roku 1983 si vědci povšimli, že planetka 3200 Phaeton a Geminidy mají až nápadně podobnou oběžnou dráhu. Další výzkumy potvrdily, že rodokmen Geminid skutečně nesahá do oblasti komet ale planetek, což je velmi neobvyklé.

Pokud chcete být informování o mimořádných úkazech na obloze, aktivujte si zasílání alertů na stránkách Instantních astronomických novin.

Reklama

Výběr článků

Načítám