Hlavní obsah

Robot na Marsu potvrdil prostředí vhodné pro mikroby

Novinky, Novinky, BBC

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HOUSTON

Americký martovský robot Spirit zjistil, že na Rudé planetě bylo v minulosti prostředí vhodné pro život mikrobů. Oznámila to v pondělí americká kosmická agentura NASA. Sonda našla horniny, které se vytvořily poté, co se vulkanické horniny dostaly do styku s horkými prameny nebo párou.

Článek

„Jsme tímto objevem velmi vzrušeni,“ uvedl na setkání Americké geofyzikální jednoty Steve Squyers, který má na starosti misi robotu Spirit. V podobném prostředí se na Zemi bakterie běžně objevují.

Šťastná náhoda

Nález se podařil náhodou. Spirit měl zničené kolo a neustále se zapadal. Letos v květnu si vědci všimli, že zemina, kterou vyhrabává, je mnohem jasnější, než obvykle. Při dalším zkoumání se ukázalo, že hornina je extrémně bohatá na křemík. Spirit byl pak přeprogramován, aby prozkoumal půdu a skály v oblasti.

Ukázalo se, že nalezené horniny mohly vzniknout jen dvěma způsoby. Jednou možností je, že horké prameny rozpouštěly křemík a ten se usazoval na jiném místě, než tomu bývá u gejzírů a horkých pramenů. A právě v nich žijí na Zemi jednoduché bakterie.

Podle druhé hypotézy jde o fumarolu, kdy kyselý sopečný plyn z hloubek uniká na povrch a odnáší všechny látky s výjimkou křemíku. I ve fumarolách se na Zemi objevují mikroby.

Z posledních zpráv plyne, že na Marsu mohl existovat život. Spirit ovšem není vybaven pro pátrání po stopách života, ale pouze pro geologický výzkum.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám