Hlavní obsah

Praha rozsvítila vánoční strom, příhlížely tisíce lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Tisíce lidí se v sobotu v podvečer přišly podívat na rozsvícení vánočního stromu na Staroměstském náměstí v Praze. Vánoční smrk se nerozsvítil najednou, diváci barevnou show sledovali necelou minutu. Už dopoledne byly na Staroměstském a Václavském náměstí zahájeny vánoční trhy, které potrvají do 1. ledna 2008.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Praha rozsvítila vánoční smrk. Na rozsvěcení stromu se přišlo podívat 12 000 až 15 000 lidí.

Článek

"Na rozsvěcení stromu se přišlo podívat 12 000 až 15 000 lidí. Nedá se to říct přesně. Je to ale zhruba o 30 procent více než loni," uvedl jeden z organizátorů Petr Benáčan.

Strom se rozzářil v 17:00 za účasti pražského primátora Pavla Béma a bratislavského primátora Andreje Ďurkovského. "U nás se říká, že přátele, které celý rok nevidíte, určitě potkáte na vánočních trzích, tak věřím, že to platí i tady," řekl před rozsvěcením stromu Ďurkovský.

Na stromě se nejdříve začaly od spodních větví rozsvěcet drobné červené žárovky, pak je zespodu postupně doplňovala zlatá. Jako poslední se zapojila větší stříbrná světla. Po světelném představení se náměstím rozezněly koledy. To už ale byla na náměstí velká tlačenice. Zatímco někteří chtěli jít domů, další se šli naopak podívat na trhy a strom.

Hrála i africká hudba

Rozsvěcení předcházel koncert sborů, které se zúčastnily 17. mezinárodního festivalu adventní a vánoční hudby s cenou Petra Ebena 2007. Pod vedením dirigenta Johanna van der Sandta z Jihoafrické republiky zapělo na 2000 zpěváků ze 69 sborů z Evropy, Asie a Afriky.

Lidé si poslechli i tradiční africkou skladbu. Festival se koná v Praze pravidelně první adventní víkend. Letošní ročník je věnován Ebenově památce, skladatel sborové a duchovní hudby letos v říjnu zemřel.

Pořadatelé trhů také ukončili charitativní projekt Rozsviťte s námi Prahu, prostřednictvím kterého mohli lidé přispívat na domov pro děti Klokánek ve Štěrboholích. Marii Vodičkové tak předali přes 120 000 korun.

Trhy začaly už dopoledne

Vánoční trhy začaly už v 09:00 a okamžitě přilákaly davy lidí. Vánoční zboží, občerstvení a ukázky lidových řemesel se nabízejí ve 150 stáncích.

Ceny na obou náměstích nejsou zrovna lidové. Za pečené jablko návštěvníci zaplatí 40 korun, svařené víno stojí o pětikorunu více. Za klobásu musí z peněženky vytáhnout padesátikorunu. Ceny v jednotlivých stáncích se příliš neliší. K dostání je také grog, staročeské trdelníky nebo pražené mandle.

Na náměstí si našli cestu i cizinci. Belgický pár přišel hlavně za zábavou a vínem. Trhy jsou v České republice prý velkolepější než v Belgii. Mladí lidé navštívili v předvánočním čase i některá německá města, tam to prý vypadá před Vánoci jako v Belgii. Cizince spíše lákají stánky se suvenýry, mají zájem o loutky, keramiku nebo kovářské výrobky.

Stánky jsou otevřeny každý den od 09:00 do 19:00, o víkendu pak do 20:00. Ty s občerstvením mají otevřeno až do půlnoci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám