Hlavní obsah

Cesta na Mars potrvá půl roku

ČTK, zr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Historický let prvních astronautů na Mars v roce 2031 bude na posádku klást obrovské nároky nejen svou délkou, ale i nutností obstarat si část zásob a dalších věcí svépomocí. Cesta tam se podle itineráře, jenž zveřejnil americký úřad NASA, protáhne na šest až sedm měsíců.

Článek

Na „rudé planetě“ stráví astronauti 16 měsíců a dalšího půl roku poletí zpátky na Zemi.

Američané počítají s vysláním posádky jen s minimálním počtem členů. I tak ale náklady na marsovskou misi NASA odhaduje na 20 až 450 miliard dolarů (359 miliard až osm biliónů korun, t.j. víc než sedm ročních rozpočtů ČR).

Plavidlo o váze 400 tun na oběžnou dráhu kolem Země vynesou tři nebo čtyři nosné rakety Ares V, které NASA vyvíjí pro návrat na Měsíc. Loď má mít pohonný systém nové generace na kryogenické palivo ze zkapalněných plynů a bude mimo jiné vybavena zařízením na recyklaci vody a vzduchu a systémem na pěstování ovoce a zeleniny. „Zahradničení“ má nejen obohatit stravu posádky o vitamíny v čerstvém stavu, ale také jí poskytnout rozptýlení a napomoci udržení optimálního psychického stavu. Pro případy onemocnění však astronauti budou muset sami zvládnout jak diagnózu, tak léčení.

Startu rakety s posádkou má na přelomu let 2028 a 2029 předcházet modul se zásobami a se základnou, která bude na povrchu Marsu získávat energii štěpením jádra.

Podle autora tohoto projektu Breta Drakea musí NASA vyřešit ještě řadu neznámých. Generální zkouškou na marsovskou výpravu má být už cesta na Měsíc, kam by se Američané chtěli vrátit do roku 2020 a pak tam vybudovat stálou základnu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám