Hlavní obsah

V německé loterii se hraje o miliardu, sázejí i Češi

BERLÍN

Rekordní suma 38 miliónů eur (zhruba miliarda korun) bude ve hře při sobotním losování německé loterie Lotto. Vidina pohádkového bohatství nepobláznila jen celé Německo, v nezvyklé míře si do příhraničí přicházejí vsadit i lidé ze sousedních zemí - z České republiky, Polska, Francie nebo Belgie. Napsal to na internetových stránkách časopis Focus.

Článek

O závratnou částku 30 miliónů eur šlo už při slosování Lotta ve středu večer. Čtyři tipující sice uhádli všech šest tažených čísel ze 49, ale netrefili takzvané "superčíslo", a tak se suma v banku zvýšila o dalších osm miliónů eur.

Největší jackpot v historii německého Lotta už vyvolal "sázkovou turistiku" v německém pohraničí. Výrazný nárůst počtu polských a českých sázejících prý zaznamenala sběrná místa Lotta ve Zhořelci (Görlitz) nebo v Žitavě (Zittau). Přesné údaje o počtu sázejících z jednotlivých zemí německá loterijní společnost k dispozici nemá, protože hrací tikety se podávají anonymně.

"Lottománii" nevyvolala nepředstavitelná suma jen u východních sousedů Německa. Na západě, v Sársku a Porýní-Falci, citelně vzrostl počet francouzských a belgických sázejících, uvedly dnes jednotlivé pobočky. Snadnější to mají jen Lucemburčané, kteří nemusejí jezdit přes hranice, neboť Lotto má svá sběrná místa přímo v Lucemburském velkovévodství.

Výše jackpotu je rekordní

Výše aktuálního jackpotu pokořila rekordní vyhranou sumu v dějinách Lotta z loňského roku, kdy jeden ošetřovatel ze západního Německa zbohatl o 37,7 miliónu eur. Tehdy si přitom vsadilo 148 miliónů lidí.

Před středečním slosováním trefili čtyři sázející šest výherních čísel - až na superčíslo, které se losuje zvlášť a musí se shodovat s poslední číslicí (tedy 0-9) kódu konkrétního losu. I tak každý ze šťastných výherců zbohatl o zhruba 860 000 eur. Jeden tipující z Hamburku však dokázal rozlousknout jackpot ve hře 77 a může se radovat z 2,3 miliónu eur.

Všech 24 500 sběren Lotta po celém Německu se nyní připravuje doslova na obležení. "Počítáme do soboty s novým nárůstem podaných sázek o zhruba 50 procent oproti minulému týdnu," řekl mluvčí Lotta Klaus Sattler.

Šance na výhru je pramalá

Deník Bild se už při jackpotu 30 miliónů pokoušel spočítat, co všechno by bylo možné za takovou kulatou sumičku pořídit - a možnosti jsou opravdu nepřeberné. Otázkou ovšem je, co si člověk počne se 66 sportovními vozy Porsche Carrera GT nebo se 1 840 automobily Volkswagen Golf, proč by se měl vydávat dvěstěkrát jako turista do vesmíru nebo trávit 29 let ve dvojici na palubě luxusní lodi Queen Mary 2. Mohl by však uspořádat pořádnou party a nakoupit 427 tisíc lahví pravého šampaňského a 1 875 kilogramů kaviáru k tomu. I tak by teď případnému výherci ještě osm miliónů eur zbylo.

Nebezpečí, že se člověk bude potýkat s takovými starostmi, však není nijak akutní. Podle statistika Marka Luttera z Institutu Maxe Plancka je pravděpodobnost uhádnutí jackpotu ve hře "6 ze 49" 1:140 miliónům.

Reklama

Výběr článků

Načítám