Hlavní obsah

Britský korunovační trůn vážně poničilo ústřední topení

Novinky, Famous
LONDÝN

Globální oteplování nechává britskou královnu Alžbětu II. chladnou. Její monarchii zatím neohrožuje. Zato z ústředního topení je doslova na mrtvici. Korunovační trůn, na němž v roce 1953 získala moc nad celou Velkou Británií, totiž zničilo nové vytápění, které v chrámu Westminster Abbey instalovali.

Článek

Sedm set let starý trůn je velmi vážně poškozen a příští král možná bude muset usednout na trůn úplně nový. Dokonalejší ústřední topení totiž změnilo mikroklimatické podmínky v chrámu u Temže, v němž se britští panovníci také většinou nechávají oddat.

Nové vytápění omezilo především vlhkost vzduchu a ustálilo teplotu na dvacet stupňů Celsia, což podle restaurátorů představuje pro takové památky příliš velké horko.

"Ten kostel není muzeum a to je vlastně celý ten problém," potvrdila kunsthistorička a restaurátorka Marie Louise Sauerbergová britskému listu Daily Mail.

Téměř každý britský monarcha od roku 1308 přijímal korunu právě na tomto trůnu. Záchranné práce a restaurování korunovační stolice se plánují na příští rok, kdy bude unikátní kulturní památce rovná sedmistovka.

Reklama

Výběr článků

Načítám