Článek
V Evropě slaví v posledních letech boom tzv. bio produkty. Bio víno je ovšem zatím stále něčím zcela výjimečným. Možná i touto cestou chce prorazit druhé největší chilské vinařství Cono Sur, které se od roku 2000 zabývá mimo jiné i biologicky nezávadným způsobem zemědělství. Bio vinnou révu pěstují přibližně na 150 hektarech.
Poměrně unikátní je způsob, jakým bio vinnou révu hnojí. Jelikož je v bio zemědělství jakékoliv chemické hnojení nepřípustné, dají semínka na 48 hodin do vody, ta pustí živiny a tou vodou posléze své vinice zalévají.
Cono Sur je ale vyjma bio vín známé ještě vysoce kvalitní odrůdou pinot noir, na jejíž produkci se zaměřuje především. Je největším vývozcem pinot noir v Jižní Americe a během několika let pravděpodobně i na světě.
Nejperspektivnějším trhem je Čína
Specialitou vinařství Cono Sur je ultra-prémiové víno pinot noir zvané Ocio, které je doslova vlajkovou lodí tohoto vinařství. Jeho chuť je velmi plná a ocení ji nejen odborníci, ale i fajnšmekři, kteří si potrpí na prvotřídní vína. V České republice půjde do prodeje pouze asi 100 lahví. Další, méně luxusní druhy vín, bude ovšem dodávat do ČR ve velkém.
Zajímali jsme se o to, jaké trhy jsou z hlediska jihoamerických vinařství nejperspektivnější a odpověď zástupců chilského giganta byla jednoznačná: "Čína, jednoznačně Čína. Daleko po ní následují Rusko, státy severní Evropy a poté už i Velká Británie. Tam je patrný výrazný celoevropský trend přechodu z piva na víno."