Hlavní obsah

Tutanchamon se prý do 30 let rozpadne

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mumie faraona Tutanchamona se do 30 let změní v prach. Tvrdí to egyptský expert na mumifikaci Ahmad Sálih Abdaláh. Příčinou je podle něho ventilace nového skleněného boxu v luxorské hrobce, do nějž mumii umístili a v němž je konzervována.

Článek

Mumii experti před dvěma týdny vyjmuli ze sarkofágu a umístili do skleněné vitríny v hrobce v Údolí králů na jihu Egypta. Úřady tehdy ujistily, že panovníkova mumie bude mít v novém boxu vhodnější prostředí, protože zde bude možno kontrolovat vlhkost a teplotu.

Abdaláhovi se nelíbí, že podle jeho informací navštívily během jediného dne hrobku čtyři tisíce turistů, ačkoli se egyptské úřady dušovaly, že počet návštěvníků omezí na 400 denně.

Generální tajemník egyptské Nejvyšší rady pro památky Zahí Havás však ujistil, že mumii přemístili právě proto, aby byla více chráněna, a že systém ventilace není vypínáním elektřiny nijak ovlivněn, neboť funguje celých 24 hodin.

Po přemístění do skleněného boxu mohou návštěvníci spatřit tvář nejslavnějšího egyptského faraona, který vládl v letech 1333-23 př. n. l. Jeho nevyloupenou hrobku objevil roku 1922 archeolog Howard Carter. Mumii nalezl až roku 1925. Díky tomu se o tomto panovníkovi ví mnohem více než o ostatních faraonech. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám