Hlavní obsah

Češi a Poláci se hádají o Ewu Farnou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA/VARŠAVA

Komu patří víc? Nám, nebo vám? To je diskuze, která se momentálně rozpoutala na stránkách mladé rockové zpěvačky Ewy Farne mezi českými a polskými fanoušky. Ewa bydlí ve vesnici Vendryně u Třince patřící mezi nejstarší osady v regionu východního Slezska. Rodiče má Poláky, sama se narodila v Třinci. Polsky umí stejně dobře jako česky i proto, že navštěvuje polskou školu.

Článek

Svoje první kroky ke slávě udělala Ewa Farna také na polském území, když se zúčastnila soutěže Šance na úspěch podobné našim bývalým Rozjezdům pro hvězdy. Pak už ale bodovala v Česku. Objev roku Českého slavíka 2006, Objev rocku časopisu Rock, Objev roku hudební televizní stanice Óčko nebo Nejlepší zpěvačka v dětské anketě Jetix Awards, v níž trumfla loňskou vítězku Anetu Langerovou.

V letošní soutěži Český slavík je zatím v první osmičce, což je už teď úspěch. Sečteno a podtrženo 5:1 pro české fanoušky. A to není řeč o jejím hostování na koncertním turné devítinásobné Zlaté slavice Lucie Bílé, na kterém sbírá velké zkušenosti.

Poláci Ewu rozmazlují

Poláci ovšem cítí svoji příležitost. Ewa u nich právě vydala své debutové album Měls mě vůbec rád. Je samozřejmě nazpívané v polštině a má název Sam na sam. Farna se tak mimochodem stává v historii první zpěvačkou, která expanduje do zahraničí s plnohodnotnou deskou.

A Poláci si mladé zpěvačky patřičně považují. O víkendu pro ni například poslali komfortně vybavené auto jedné z největších polských hvězd, zpěvačky Kayah, aby si ji dovezli za hranice. Ewa cestovala tentokrát z Prahy, vrátila se sem totiž z koncertu v Ústí nad Labem a doprovod jí dělal její objevitel a producent Lešek Wronka.

V Polsku ji čekalo studio jedné z tamních největších soukromých televizí TVN a živé interview. Pro fanoušky je připraven ještě jeden bonbónek - medailon z Ewina života, v němž poprvé uvidí vedle základní školy, kulturního domu či její oblíbené pizzerie i dům rodiny Farných. Polský štáb je mimochodem první, kdo nahlédl zblízka do zpěvaččina soukromí. Poláci tak šlapou Čechům na paty a stahují skóre na 5:4.

Farna: jsem vás všech

Češi ale znovu trumfují. Z Polska totiž zpěvačka spěchala na další živé vysílání oblíbeného pořadu Noc s Andělem. Aby ho stihla, musela tentokrát zvolit leteckou dopravu. Ve studiu si pak od půlnoci do jedné povídala spolu s moderátorem Pavlem Andělem.

A co na boj dvou táborů fanoušků říká Ewa? Jednoduše vzkazuje: "Jsem vás všech." Polsko i Česko se každopádně může těšit na její koncerty, Česko pak na koncertní turné, které vypukne přibližně v polovině dubna příštího roku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám