Hlavní obsah

Manželka faráře požaduje při rozvodu část jeho kostela

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Manželka amerického faráře požaduje v rozvodovém řízení podíl z jeho kostela. Soud jejímu přání vyhověl a už přikázal, aby farář nechal kostel ocenit, píše agentura AP.

Článek

Žena, jejíž jméno soud nezveřejnil, argumentuje tím, že její manžel využil 50 000 dolarů (908 000 korun) z jejich společného majetku na zahájení provozu kostela. Později ho prý využíval jako svou osobní pokladničku - vkládal své peníze mezi kostelní prostředky, utrácel příspěvky od kongregace a využíval budovu i jako stravovací zařízení.

Právní zástupci farářovy manželky jsou s rozhodnutím soudu spokojeni. "Ten kostel se nijak neliší od jakéhokoli jiného podniku, který by si (pastor) během manželství otevřel," říká právník Robert Pollack. 

Duchovní trvá na tom, že je pouze zaměstnancem kostela. Církevní vybavení a majetek mu prý v žádném případě nepatří. Podle právníků jde o první případ v americkém státě New York, kdy se náboženská budova stala součástí rozvodového řízení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám