Hlavní obsah

Fotbaloví fandové si koupili klub a budou ho řídit

Novinky, Jakub Kynčl
LONDÝN

Britský fotbalový klub Ebbsfleet United je prvním, který povedou jeho fandové prostřednictvím internetových stránek. Více než 20 tisíc lidí zaplatilo sumu 35 liber (asi 1300 Kč) na stránce myfootballclub.co.uk a koupili si tak za více než 700 tisíc liber (téměř 27 miliónů korun) 51% akcií klubu, který hraje tzv. Conference neboli divizi těsně pod zavedenými ligovými soutěžemi.

Článek

Fandové tak budou moci rozhodovat o nákupech či prodejích hráčů, stejně tak jako vybírat základní sestavu do zápasů. Rada týmu Ebbsfleet totiž finálně odsouhlasila prodej 51% akcíí klubu a ty se teď finálně převedly na klubové fandy. Informoval o tom britský deník Sun.

Ebbsfleet hrává obvykle před 1100 diváky na jednom z hřišť v hrabství Kent. Tým hraje tzv. Blue Square Premier League, tedy divizi pod nejnižší anglickou fotbalovou ligou.

Ředitel týmu Liam Dash uvedl: "Ten nápad je fantastický. Sestavu, rozestavení a vše podobné budeme vybírat společně. Vše, co se bude dít na tréninku, či veškerá motivace v šatnách, to už je na mně."

Projekt Myfootballclub byl spuštěn v dubnu a od počátku sliboval fotbalovým fanouškům šanci koupit si fotbalový klub a podílet se na jeho řízení. Spoluvlastník klubu Birmingham City David Sullivan však dopředu varuje: "Celé to může skončit velkou pohromou!"

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám