Hlavní obsah

Hitlerův globus vydražili za 100 tisíc dolarů

BERLÍN

Globus, který kdysi patřil nacistickému vůdci Adolfu Hitlerovi, byl v úterý prodán v aukci za 100 000 dolarů (1,8 miliónu korun), což je pětkrát více než byla očekávaná suma.

Článek

 Globus našel v květnu 1945 americký voják John Barsamian v ruinách horské rezidence Berghof, kterou obýval Adolf Hitler. Celou dobu ho měl doma a chlubil se jím jen svým známým a přátelům. Nyní se ho po více než šedesáti letech rozhodl dnes již jednadevadesátiletý muž prodat. Jeho syn řekl, že se o něj chtěl podělit, dokud je naživu, aby mohl osobně vyprávět příběh, jak našel ve vybombardovaném místě na stole neporušený globus.

Barsamian byl i se svým synem přítomen aukci v San Francisku a viděli, když podnikatel Bob Pritikin přihodil nejvyšší nabídku. Experti přitom čekali, že by dražba mohla vynést 15 000 až 20 000 dolarů (asi 300 000 až 400 000 korun).

Majitel aukční síně již předtím ujistil, že o autenticitě Hitlerova globusu nalezeného v Berghofu není žádných pochyb.

Hitlerova prázdninová rezidence Berghof stála v bavorských Alpách nad městem Berchtesgaden a někdy se jí také přezdívalo "orlí hnízdo". Koncem války Američané areál bombardovali a po skončení bojů ho převzali jako zotavovnu pro své vojáky. V roce 1996 ho vrátili německému státu, který se přeměnou v muzeum snaží zabránit, aby se komplex stal poutním místem neonacistů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám