Hlavní obsah

Mohou být rostliny ve stresu?

Právo, far
PRAHA

V rámci Týdne vědy a techniky, který se do neděle koná v pěti českých městech, můžete nahlédnout pod pokličku špičkovým vědeckým pracovištím rozličného zaměření - od historického ústavu, přes ústav biologie obratlovců, astronomický ústav nebo etnologický ústav a desítky další.

Článek

Milovníci rostlin by si neměli nechat ujít  ve čtvrtek a pátek dny otevřených dveří v pražském Ústavu experimentální botaniky AV ČR. Umíte si třeba představit, že i rostliny mohou být ve stresu? Nebo viděli jste buňku v akci či ve světle laseru?

Od vědeckých pracovníků se dozvíte, jak se rostliny vyrovnávají se stresem, jak se brání proti organismům, které vyvolávají onemocnění, nebo jak lze pěstovat očkovací látky na poli, přímo v místě potřeby.

Tématem exkurzí bude také vyhodnocování rostlin pod binokulární lupou, křížení a genetické manipulace, sestavení trojrozměrného obrazu zkoumaného vzorku, seznámíte se s oblíbenými pokusnými rostlinami (tabák, huseníček) a podíváte se na přístroj na měření aktivity genů.

Pro návštěvníky je také otevřen skleník s neobvyklými rostlinami, které biologové často využívají ve svých experimentech.

Více o programu www.tydenvedy.cz. Dvě pracoviště Ústavu experimentální botaniky AV ČR (Praha 6) jsou otevřena od 9 do 16 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám